Ekonomické informace 2. 2. 2006

Teplo zůstane natrvalo ve snížené sazbě. Ministr Milan Šimonovský v Bruselu předloží projekt přesunu brněnského nádraží. Agentura CzechInvest uzavřela druhé kolo programu Profese. ČSA investovaly do školícího střediska pro letový personál. České firmy mají možnost podílet se na výzkumu na vesmírné stanici ISS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo Airbus A310-300

Letadlo Airbus A310-300 | Foto: Jan Rosenauer

Teplo pro domácnosti zůstane natrvalo ve snížené sazbě DPH. Pro rekonstrukce bytů a domů platí snížená sazba do roku 2010 a bytová výstavba do konce roku 2007. Rakouský návrh dohody o snížených sazbách DPH tak přijaly všechny země EU, nakonec i Polsko.

Ministerstvo dopravy chce získat finance na přestavbu železničního uzlu Brno a modernizaci koridorů v Evropské unii. Kontroverzní projekt přesunu brněnského nádraží dnes ministr Milan Šimonovský představí v Bruselu. Na celkových nákladech asi dvacet pět miliard korun by se Evropská unie měla podílet nejméně devíti miliardami. Primátor Brna Richard Svoboda ale připustil, že k přestavbě dojde i tehdy, pokud na ni Unie nepřispěje.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Svoboda: Brněnské nádraží

Agentura CzechInvest uzavřela druhé kolo programu Profese, ze kterého mohou malí a střední podnikatelé čerpat dotace na školení svých zaměstnanců. Regionální kanceláře CzechInvestu přijaly celkem 115 žádostí, víc než polovinu z nich přitom podali podnikatelé z Moravy. Podle generálního ředitele agentury Tomáše Hrudy bude v programu podnikatelům rozděleno celkem 256 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hruda: Program podnikatelů

České aerolinie investovaly 100 milionů korun do nového školicího střediska pro letový personál. Středisko funguje jako komerční projekt, ČSA ho pronajímají ostatním leteckým společnostem, což jim loni přineslo osm milionů korun. Největší novinkou bude podle mluvčí ČSA Jitky Novotné úplně nový pohyblivý simulátor pro letouny Airbus.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Novotná: Simulátor pro letouny

České firmy mají možnost podílet se na výzkumu a vývoji na palubě vesmírné stanice ISS. Nový projekt Sure podporuje a spolufinancuje Evropská unie. Zájem vstoupit do něho zatím podle mluvčího CzechTradu Josefa Němečka projevilo sedm desítek firem z celé řady oborů.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme