Čína přišla kvůli přírodním katastrofám za tři měsíce o stovky miliard. Ekonomický růst zvolnil

Na růstu čínské ekonomiky se ve třetím čtvrtletí výrazně negativně podepsaly přírodní katastrofy. Přímé ekonomické ztráty v jejich důsledku od července dosáhly 230 miliard jüanů (753,8 miliardy korun). Je to více než dvojnásobek ztrát za celé první pololetí, které dosáhly 93,16 miliardy jüanů. Vyplývá to z výpočtů agentury Reuters na základě údajů, které zveřejnilo ministerstvo pro řešení mimořádných událostí.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta v Šanghaji v Číně za prudkého deště, který přinesl tajfun Bebinca (fotografie ze 16. září 2024)

Auta v Šanghaji v Číně za prudkého deště, který přinesl tajfun Bebinca (fotografie ze 16. září 2024) | Foto: Zhou You | Zdroj: Reuters

Růst čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle statistiků meziročně zvolnil na 4,6 procenta.

Přímé hospodářské ztráty v prvních třech čtvrtletích roku dosáhly podle údajů ministerstva 323,2 miliardy jüanů, zatímco ve stejném období loni to bylo 308,3 miliardy jüanů.

Cly pro Čínu si jen získáváme čas. Větší uzavření ekonomiky nás může oslabit, varuje expert

Číst článek

Země před více než dvěma lety zahájila celostátní adaptační strategii, aktuální ekonomické ztráty ale ukazují, že Čína stále ještě není dostatečně odolná vůči rostoucím dopadům přírodních katastrof, uvedl Reuters.

Finanční centrum Šanghaj zasáhl v letošním roce tajfun Bebinca, nejsilnější tropická cyklóna, která město přímo zasáhla za posledních 70 let.

Kvůli tajfunu Yagu – nejsilnější bouři, která se letos v Asii vyskytla – také úřady ostrovní provincie Chaj-nan evakuovaly téměř 420 tisíc obyvatel. V sousední provincii Kuang-tung bylo evakuováno 570 tisíc lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme