Bývalý akcionář IPB chce 30 miliard korun

Nizozemská společnost Saluka Investments, která držela přes 46 procent akcií Investiční a Poštovní banky před uvalením nucené správy, požaduje po ministerstvu financí 30,5 miliardy korun jako peněžitou náhradu škody. Sdělila to mluvčí Nomury Clare Williamsová. Nomura Saluku stoprocentně kontroluje a právě jejím prostřednictvím spravovala svůj akciový podíl v IPB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saluka své nároky uplatňuje na základě dvojstranné mezinárodní smlouvy o ochraně investic uzavřené mezi ČR a Nizozemím. Česká republika se podle ní chovala diskriminačně, když IPB nezískala státní pomoc jako ostatní velké domácí banky, dále diskriminaci vidí v uvalení nucené správy a následnému prodeji IPB do rukou ČSOB. Saluka je rozhodnuta tento nárok předložit k nezávislému mezinárodnímu rozhodčímu tribunálu, pokud se obě strany do šesti měsíců nedohodnou.

Státní instituce však jakoukoli diskriminaci popírají. Podle mluvčího ministerstva financí postupoval stát podle platných zákonů a s nimi souvisejících mezinárodních závazků České republiky.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme