Američtí demokraté mají nový návrh na podporu ekonomiky

825 miliard dolarů - tolik chtějí američtí demokraté věnovat na podporu ekonomiky. Dohodli se na upravené podobě balíku opatření, která mají za cíl podpořit slábnoucí hospodářství a pomoci zemi z recese.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: ČTK

"Nebudeme-li jednat odvážně a rychle, mohla by se špatná situace dramaticky zhoršit," varoval Barack Obama ve víkendovém projevu k národu. Náklady na stimulační balík mají nyní dosáhnout 825 miliard dolarů.

"Jsem rád, že obě strany v Kongresu už na tomto plánu pracují. A doufám, že ho budu moci podepsat do jednoho měsíce," říká nový prezident.

V Kongresu ale nejde vše úplně hladce. Republikáni sice souhlasí, že ekonomika potřebuje podpořit. Na rozdíl od demokratů chtějí ale věnovat víc peněz na daňové úlevy, spíš než na státní investice do dopravní a energetické infrastruktury a na renovace škol a státních budov.

Obamův plán považují za příliš marnotratný. I tak bude podle analytiků schválený tak rychle, jak naznačuje Barack Obama.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme