Americký výrobce čipů se rozhodl rozšířit závod v Rožnově. Investice vyjde na 46 miliard korun

Americký výrobce polovodičů onsemi rozšíří výrobu ve svém závodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Firma rozhodnutí oznámila v tiskové zprávě. Hodnota plánované investice je dvě miliardy dolarů, což je v přepočtu 46,3 miliardy korun. Onsemi ještě bude jednat s českou vládou o balíčku investičních pobídek. Zahrnovat by měl kromě daňových prázdnin zřejmě i státní finanční podporu. Investice onsemi je jedna z největších v novodobé historii ČR.

Praha (Aktualizováno: 17:27 19. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čipy

Čipy | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Nový závod onsemi v Rožnově by vyráběl inteligentní výkonové polovodiče. Slouží ke zlepšení energetické účinnosti elektromobilů, obnovitelných zdrojů energie nebo datových center s umělou inteligencí. Výroba by navázala na současné provozy, ve kterých se vyrábí krystaly křemíku a křemíkové čipy.

Šéf Hospodářské komory: Vláda by měla za investici do čipů nabídnout americké onsemi až 20 miliard

Číst článek

Společnost ještě jedná s vládou o podobě pobídek, které by investici podpořily. Po schválení pobídek vládou je ještě bude muset potvrdit Evropská komise. Onsemi předpokládá, že po rozšíření by celý její rožnovský závod přispíval ročně k hrubému domácímu produktu (HDP) Česka více než šesti miliardami korun.

Největší investice v moderní historii

Investice do rozšíření výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm je pro Českou republiku největší v moderní historii. Novinářům to ve středu při výjezdním zasedání vlády v Havlíčkově Brodě řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) rozšíření výroby pomůže i evropské soběstačnosti při výrobě čipů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) doplnil, že vláda bude v příštích měsících jednat s onsemi o konkrétní podobě investiční pobídky. Za jednu z možností zmínil daňové prázdniny. Zdůraznil přitom, že bez pobídek není ve světové konkurenci možné získat strategické investice.

Vyjádřil ale přesvědčení, že se poskytnutá pobídka Česku rychle vrátí. Podle něj do státního rozpočtu, krajských a obecních rozpočtů přinese investice za deset let 45 miliard korun.

Podpora investice by podle informací Českého rozhlasu ze zdroje blízkého jednání měla mít zhruba tři části. Jde jednak o zmíněné daňové prázdniny pro investora, standardně se udělují na 10 let. Odpuštění daně z příjmu by se ale týkalo jen zisku z nové investice, nikoliv stávající výroby. Další část by měla být nějaká forma přímé podpory investice ze strany vlády a veřejných rozpočtů, jednat by se mohlo nejméně o vysoké jednotky miliard korun, možná i kolem 10 miliard. Návratnost by ale měla být už za čtyři roky.

Fakt, že bez státních pobídek takto velké investice nelze získat, jak uvedl ministr financí Stanjura, ostatně dokládá i loňské rozhodnutí tchajwanské společnosti TSMC postavit novou obří továrnu na čipy v Německu u Drážďan. Na investici za zhruba 10 miliard eur získala od německé vlády TSMC polovinu, 5 miliard eur.

Relativně vysokou pobídku také česká vláda chystala pro investici do výstavby gigafactory v Líních u Plzně, kterou zvažoval majitel tuzemské Škody Auto, německý Volkswagen. Investice měla dosáhnout až kolem sta miliard korun, jen do přípravy plochy pro investora přitom vláda slíbila vložit zhruba 9 miliard korun. VW ale nakonec od záměru stavět gigafactory jak u nás, tak i jinde, zatím ustoupil.

Třetí část pobídek pro onsemi by se měl týkat evropského programu pro podporu soběstačnosti při výrobě čipů. Takzvaný Evropský akt o čipech vstoupil v platnost loni v září. EU se v něm zavázala do roku 2030 podpořit investice v této oblasti částkou více než 43 miliard eur.     

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) investice onsemi přichází v sektoru, který Česko potřebuje rozvíjet. „Není to získání nějaké montovny, je to získání centra moderních technologií, produkce s vysokou přidanou hodnotou,“ řekl. Podle něj se výroba v Rožnově díky rozšíření závodu zvýší o stovky procent ze současných deseti milionů čipů denně

Závislost průmyslu na materiálech z Číny je větší, než to vypadá. Válka s Tchaj-wanem by firmy ochromila

Číst článek

„Získání investice společnosti onsemi do továrny na výroby čipů je pro ČR velký úspěch. Je to investice, která posiluje produkci s vysokou přidanou hodnotou, přinese dobře placená pracovní místa a pomůže rozvoji regionu. Vláda je připravena projekt podpořit formou investiční pobídky,“ uvedl Fiala.

Očekávaný dopad investice

Fiala očekává od investice také pozitivní dopad na pracovní trh. V samotném závodu onsemi v Rožnově se podle něj počet pracovních míst zvýší zhruba na 3000 ze současných 1700. Zvýší se podle něj také kvalita pracovních míst v navazujících odvětvích, což by mohlo přinést vyšší mzdy v celém regionu.

Stanjura předpokládá, že většinu nových pracovních míst obsadí čeští zaměstnanci. Podle něj onsemi už nyní dobře spolupracuje s českými vysokými školami a dá se očekávat, že pracovníky pro svůj závod bude získávat zejména na základě této spolupráce. Síkela doplnil, že pokud by český pracovní trh nenabízel dost expertů, bude Česko hledat vysoce kvalifikované pracovníky i v jiných zemích.

Jozef Síkela (STAN) označil rozšíření závodu onsemi za strategickou investici pro budoucnost českého průmyslu. Zdůraznil, že čipy hrají stále významnější úlohu i v automobilovém průmyslu, když v současnosti tvoří deset procent hodnoty každého elektromobilu a v budoucnu tento podíl ještě poroste. Podle něj si také onsemi za svého strategického partnera zvolila koncern Volkswagen, jehož součástí je česká automobilka Škoda Auto.

Podle Síkely přinese investice rozvoj dodavatelských řetězců a rozvoj technického vzdělávání. Může se také stát impulsem pro další firmy, které zvažují investici v Česku. „Potvrzuje se, že Česká republika je pro zahraniční investory zajímavou zemí,“ řekl. Rozšíření výroby čipů v Rožnově spolu s růstem napojeného dodavatelského řetězce podle něj posílí exportní potenciál země.

Společnost onsemi při rozhodování o umístění investice zvažovala kromě Česka také Spojené státy a Koreu. Podle Fialy k rozhodnutí pro Rožnov přispěla velmi dobrá dosavadní zkušenost se závodem, včetně kvality produkce, spolupráce s univerzitami a s výzkumnými institucemi. Za další důvod označil aktivní snahu vládního kabinetu o získání investice.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme