Nová vyhláška usnadní darování obědů dobročinným organizacím. Umožní věnovat porce zmrazené

Projekt Zachraň oběd už rok umožňuje darovat nevyužité obědy sedmi pražských jídelen a bister. Dobročinným organizacím zatím zprostředkoval přes 18 tisíc porcí. Práci by iniciativě mohla usnadnit nová vyhláška připravovaná ministerstvem zemědělství. Umožnila by totiž darování zbylých porcí z kantýn a restaurací ve zmrazené nebo zchlazené formě, což dosud možné nebylo.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samoobslužná školní jídelna, ilustrační foto

Darování nevydaných obědů z jídelen a restaurací dobročinným organizacím by mohlo být od července jednodušší. Ministerstvo zemědělství dokončuje novou vyhlášku, díky které budou moc kantýny zbylé porce zchladit nebo zmrazit (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Podle koordinátorky projektu Denisy Rybářové z organizace Zachraň jídlo by nová vyhláška rozvoz výrazně zjednodušila, protože by se mohlo zapojit víc jídelen i organizací. Podle odhadů Akademie věd totiž vyhodí ročně české jídelny a rychlá občerstvení asi 27 tisíc tun potravin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak vypadá cesta nevydaných porcí z restaurací a kantýn k potřebným.

„Dokážu si představit model toho, že jídelna ukončí výdej, zchladí jídlo, nechá ho v lednici přes noc. Když ráno začne provoz, tak vyjede kurýr a dokáže objet pět jídelen a následně i pět charit,“ představuje Rybářová, jak by mohlo fungovat šetrnější zacházení s nezužitkovanými porcemi.

Do darování nevydaných obědů se zapojuje také restaurace v pražských Holešovicích, která využívá podobný systém, který navrhuje Rybářová. 

„Jídlo se rozdělí po porcích do krabiček a následně se posílá na charitu,“ přibližuje manažer zařízení Filip Zbořil. Po doputování do dobročinných organizací prostřednictvím kurýra dochází k darování porcí potřebným.

Možnost vydávat pokrmy zmrazené

Dosud bylo možné darovat zbylé jídlo pouze teplé. Podle nové vyhlášky by ale stravovací zařízení mohla věnovat pokrmy i zchlazené nebo zmrazené, což potvrdil také mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Česko neví, kolik potravin končí v koši. Ministr chce do roku 2030 o polovinu omezit jejich vyhazování

Číst článek

„Provozovatelům stravovacích služeb umožníme darovat přebytečné teplé pokrmy, které budou zchlazeny nebo zmrazeny, a budeme tak lépe předcházet jejich plýtvání,“ řekl pro Radiožurnál Bílý.

Dále uvedl, že předpokládané datum nabytí účinnosti vyhlášky je 1. července letošního roku, bude ale ještě předmětem diskuse.

Ministerstvo zemědělství chystá novou vyhlášku už skoro dva roky. Původně proti ní měl výhrady resort zdravotnictví. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Bílého se ale připomínky podařilo vyřešit.

krp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme