Majonéza, jogurt, kebaby, sýr. Veterináři našli auto převážející 1320 kilogramů potravin bez chlazení
Celníci spolu s veterináři našli v tomto týdnu na Svitavsku více než tunu potravin, které přepravce transportoval při nevyhovující teplotě 18 stupňů Celsia. Dodávka nebyla vybavena chladicím zařízením. Provozovateli může být uložena až pokuta až 50 milionů korun, sdělil v neděli zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Většinou dávají veterináři pokutu řádově nižší.
V dodávce se přepravovalo 310 kilogramů jogurtů, 310 kilogramů majonézy, 265 kilogramů hovězího kebabu a 30 kilogramu sýrů v láku z Německa, dále pak 405 kilogramů kuřecího kebabu z Polska.
Klokan za 30 tisíc. Pořídit si exotická zvířata je v Česku snadné, podmínky změní chystaná novela
Číst článek
„Vzhledem k tomu, že nebyly dodrženy teplotní a hygienické podmínky přepravy, a nešlo tudíž garantovat zdravotní nezávadnost přepravovaných živočišných produktů, veterinární inspektor zásilku o celkové hmotnosti 1320 kg na místě obarvením znehodnotil a nařídili její likvidaci v asanačním podniku na náklady přepravce,“ dodal Majer.
Vepřové z Belgie či Polska musí projít kontrolou, důvodem je africký mor prasat
Číst článek
Před zhruba dvěma týdny veterináři informovali, že při kontrole vozidla na dálnici D11 v Pardubickém kraji objevili půl tuny potravin přepravovaných za nevhodných teplotních podmínek. Šlo například o 40 kilogramů vepřového gyrosu z Polska, 170 kilogramů majonézy, stejné množství jogurtu, dále pak 60 kilogramů sýrů v láku z Německa.
Dodávky převážející potraviny nyní kontrolují s celníky častěji. Například v Jihočeském kraji objevili v srpnu automobil, který převážel maso a vejce bez průvodních dokladů. Šlo o 185 kilogramů, potraviny musely být zlikvidovány, přepravci hrozí také padesátimilionová pokuta.
Jak v srpnu Státní veterinární správa informovala, ze zjištěných pochybení u přepravy byly letos v 22 procentech závady v průvodních dokladech, 19 procent v hlášení zásilek, 17 procent v označení přepravovaného zboží. V 15 procentech případů byly chyby v ochraně potravin před kontaminací, 15 procent zásilek neodpovídalo požadavkům na teplotu a dvě procenta zásilek nevyhověla smyslovému hodnocení.