Do Česka se za měsíc dostalo 21 tun drůbežího masa z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 14 případů

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do České republiky dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 21 tun masa. V pátek to na sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Většinou to byly chlazené produkty. Když testy bakterie zjistily, byly už snězené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.

Praha (Aktualizováno: 13:29 28. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drůbeží maso (ilustrační foto)

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do České republiky dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Dvanáct příjemců těchto zásilek, mezi nimiž jsou například Těšínské jatky nebo firma Bilbo šmak z Mostu, musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala.

Do Česka se za měsíc dostalo 16 tun polského masa se salmonelou. Nejspíš se všechno snědlo

Číst článek

Ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví z pražské hygienické stanice Pavla Svrčinová řekla, že hygienici řešili kvůli podnětu zákazníka se zdravotními obtížemi krůtí rizoto sypané sýrem v pražské restauraci Slunečnice. V provozovně zjistili, že v polském mase byla salmonela, informaci dali do evropského systému rychlého varování.

„Každoročně v tomto ročním období narůstá počet hlášení alimentárního onemocnění jak ze strany postižených konzumentů, tak ze strany laboratoří či ošetřujících lékařů. Za poslední měsíc se skoro každý týden objeví takové hlášení, které je ze strany hygienické stanice hlavního města Prahy prošetřeno jak u nemocných, tak v příslušných potravinářských podnicích,“ dodala ředitelka.

Veterináři naposledy informovali o zásilkách se salmonelou na konci května, kdy uvedli, že se do České republiky od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího se salmonelou.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. Česká republika od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

V polovině dubna se pak veterináři domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření. „Od 18. dubna, kdy po dohodě s ministerstvem začala správa opatření realizovat, byla opatření postupně uplatněna celkem ve 24 případech,“ dodal mluvčí.

Veterináři našli salmonelu v půl tuně kuřecích řízků z Polska. Většinu už lidé snědli

Číst článek

Poslední bylo vypsané 11. června. V posledních dvou týdnech tak už nová opatření nemuseli veterináři vypisovat. „Místně příslušná krajská veterinární správa může opatření uplatněná proti konkrétnímu provozovateli zrušit, pokud dotyčný doloží, že přijal veškerá opatření, aby na trh neuváděl kontaminované potraviny – nejlépe sérií vyhovujících vyšetření. Aktuálně jsou tedy v platnosti opatření v 19 případech,“ vysvětlil Vorlíček.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

Ředitelka hygienické sekce potom varovala i před přenosem skrze zelené listy, cibulovou a stonkovou zeleninou, rajčary, malinami, melouny, klíčky, kořením a suchými bylinkami. „Na všechny tyto potraviny by si spotřebitelé měli dávat pozor řádně je umývat - saláty, maliny či řádně tepelně opracovat - koření, sušené bylinky, vejce, maso,“ uzavřela.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme