Podle Fakultní nemocnice Hradec Králové, která v souvislosti s případem poskytla péči 46 lidem s průjmovým onemocněním, šlo o netypický kmen Salmonely Thompson, který se vyskytuje zřídka.
U 78 ze 127 lidí se zdravotními potížemi se potvrdila salmonelóza. Restaurace je uzavřena, hygienici nařídili její sanitaci. Zástupci restaurace se již dříve na facebooku zákazníkům omluvili.
Zástupci podniku, kde se lidé nakazili, se na facebooku omluvili. Jde o restauraci v historickém centru stotisícového Hradce Králové, která nabízí asijskou kuchyni.
Je nutné slepice zlikvidovat a vejce, které snesly, je nutné tepelně opracovat. Slepice lze po porážce a po tepelné úpravě ve speciálním režimu například v konzervách konzumovat.
Situace se podle Státní veterinární správy zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun.
Většinou to byly chlazené produkty. Když testy bakterie odhalily, bylo už maso z Polska snězené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.
Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.
V souvislosti s epidemií salmonelózy byli čtyři lidé hospitalizováni na infekčním oddělení v Uherském Hradišti. Zlínské nemocnici podle jejího mluvčího hrozí sankce, její výše ještě není známa.
„Lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy.
„Čekáme, až nám polská strana pošle seznam opatření, ke kterým se zavázala, a až potom můžeme zrušit opatření mimořádných veterinárních kontrol,“ řekl Radiožurnálu ministr Miroslav Toman.
Podle Zbyňka Semeráda se jedná o ojedinělý a výjimečný případ. Doposud spíše zjistili případy nelegálních skladů – zboží bylo sice označeno, ale nalézalo se v nevhodných podmínkách.
Řidič dodávkového automobilu nebyl podle mluvčí schopen předložit řádně vyplněné průvodní doklady, a celníci navíc zjistili, že přeprava masa nebyla nahlášena inspektorům krajské veterinární správy.
„Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.
„Část zemědělců mi říká napřímo: je třeba začít kontrolovat velmi pečlivě české pivo. Můžeme velmi pozorně zkontrolovat, jestli vždy odpovídá teplota a další parametry,“ řekl polský ministr.
Tři sta kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, kde mělo docházet k porážení a zpracování masa z nemocných krav, se dostalo do České republiky.
Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poprvé vydalo upozornění na nebezpečí salmonely v krůtím mase v listopadu a nyní je obnovilo. Od listopadu přibylo 52 nových pacientů.
Po pěti stech letech rozluštili vědci jednu velkou historickou hádanku. Zjistili, co v 16. století zasadilo smrtelnou ránu říši Aztéků. Většinu aztécké populace vyhubila epidemie kruté nemoci.
Veterináři zjistili bakterie salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Musejí tam vybít zhruba 65 000 slepic. Chov patří firmě AG Maiwald se sídlem v Litomyšli.