Potravinářská inspekce varuje před kuřecím masem z Penny. V olomoucké prodejně v něm našli salmonelu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozornila na nebezpečné kuřecí maso z Penny Marketu. Prsní řízky pocházející z Ukrajiny a zpracované na Slovensku obsahovaly bakterii Salmonela Infantis, která způsobuje onemocnění salmonelóza. Maso zachytili inspektoři v provozovně v Olomouci. V prodeji už není, uvedl v pátek v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
„Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem ‚Spotřebujte do: 11.08.2023‘, v tržní síti se již nenachází. Inspekce však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ sdělil Kopřiva.
Potíže po jídle v hradecké restauraci postihly 130 lidí, devadesát z nich má salmonelózu. Případ řeší policie
Číst článek
Balení neslo označení „Chlazený kuřecí prsní řízek, šarže: 23313202, chov a porážka: Ukrajina, zpracováno na: Slovensko, výrobce: WE Trade, Horné Saliby, Slovensko“. Upozornění na nebezpečnou potravinu vložili čeští inspektoři do evropského systému rychlého varování RASFF.
Vzorek inspekce odebrala jako součást plánované mimořádné mikrobiologické kontroly. S provozovatelem prodejny zahájila správní řízení o pokutě. O podobném zjištění SZPI informovala také ve druhé polovině srpna. Bakterii Salmonela Infantis tehdy odhalila v kuřecím masu prodávaném v obchodě Tesco.
Výrobek rovněž pocházel z Ukrajiny a na Slovensku jej balila společnost WE Trade. V červenci inspekce upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny, které našla v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Také tyto vzorky obsahovaly salmonelu.