Podnikatelé konec prohibice vítají. Některá opatření ale kritizují

Provozovatelé restaurací, barů i obchodů vítají konec prohibice. Kritizují ale některá opatření, kterými je podmíněn. Nelíbí se jim například, že by měli nezávadnost takzvaných drahých lahví testovat na vlastní náklady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V jednom z barů na Stodolní

V jednom z barů na Stodolní | Foto: Silvie Mikulcová

Na to, aby sehnali doklady o nezávadnosti nakoupených lihovin, budou mít podnikatelé dva měsíce. Jinak je budou muset zničit. Ve středu večer o tom rozhodla vláda. Opatření se týká alkoholu vyrobeného v roce 2012, starší destiláty jsou považovány za bezpečné a mohou být bez omezení nabízeny.

Najít na lahvi datum výroby ale není snadné. Objeví ho jen ti, kteří vědí, kde hledat.

„Vím, že lahve od renomovaných výrobců jsou kódovány jakousi laserovou perforací přímo do skla. Tam je kód, jakýsi předchůdce rodného listu, podle nějž může výrobce deklarovat, kde, kdy, v jaké šarži a za jakých podmínek byl alkohol vyroben,“ říká Václav Vojíř, majitel pražského koktejl baru Bugsy's.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Ranního interview na Radiožurnálu byli Václav Vojíř, majitel pražského koktejl baru Bugsy's, a Vladimír Prstecký, spolumajitel Bernie´s Irish Pubu v Ostravě

Podle něj je tento kód důkazem, že renomovaní výrobci jsou na dokládání původu alkoholu připraveni už dávno, aniž by počítali s něčím takovým, co se teď dělo. „Budou to muset ‚dohnat‘ jen ti menší, převážně tuzemští výrobci,“ podotýká Vojíř.

Také Vladimír Prstecký, spolumajitel Bernie´s Irish Pubu v Ostravě, potvrzuje, že dohledat datum výroby alkoholu nebude jednoduché.

„Bude záležet i na spolupráci s našimi dodavateli. Zkoušel jsem je hned ráno kontaktovat, ale naši dodavatelé neví, z čeho potřebné údaje vyčíst. Budeme se muset obrátit přímo na výrobce,“ vysvětluje Prstecký.

Tvrdý alkohol míří do obchodů i barů, Becherovka spustila výrobu

Číst článek

Konec prohibice podle něj poznají hlavně návštěvníci barů, nikoli sami provozovatelé. „Zákazníci si snad dnes mohou dát bezpečného panáka. Ale pro nás práce teprve začíná, s tím prokazováním data výroby. A každodenně budeme absolvovat kontroly, ať už z hygieny nebo celní správy. Takže pro nás to konec prohibice ve smyslu práce určitě není,“ tvrdí Prstecký.

Hrozí i likvidace raritních lahví

Václav Vojíř především doufá, že nebude nutné likvidovat žádné lahve. „My jsme naštěstí specifický podnik v tom, že z 98 procent pracujeme se zahraničními destiláty, u nichž se nepředpokládá žádná závadnost. Ale vylévat načaté lahve mi připadá úplně absurdní, ty považuji za vůbec nejbezpečnější, protože ty už někdo ‚testoval‘,“ myslí si Vojíř a dodává:

„Co se týče destilátů, ke kterým neseženeme rodný list, tak díky bohu jsem včera zaregistroval rozhodnutí vlády, že vše vyrobené do roku 2012 se považuje za bezpečné, a tím pádem i prodejné. To jsme si oddechli, protože některé lahve, které máme, jsou raritní a jejich zlikvidování by byla obrovská škoda.“

Podnikatelé však nesouhlasí s tím, že by si u takzvaných drahých lahví měli na vlastní náklady nechat otestovat jejich nezávadnost.

Majitelé obchodů a restaurací odstraňují z pultů tvrdý alkohol | Foto: ČTK

„Pojem drahá láhev je velmi subjektivní věc. Pro jednoho je to láhev za 500, pro jiného až za 5 tisíc. Stát jako nejvyšší hospodář zanedbal situaci, kdy se hojně rozmohl černý trh. Nijak to neřešil až do toho obrovského průšvihu, který se nyní stal.

A ten, kdo to má nyní odnášet, jsou restauratéři a provozovatelé barů a prodejen, kteří si mají na vlastní náklady nechat testovat alkohol,“ říká Václav Vojíř a doplňuje:

„Jsem přesvědčen o tom, že tato zátěž by logicky a automaticky by měla přecházet na stát, a ne na samotné provozovatele. Nevím, proč bychom my jako provozovatelé měli být trestáni za to, co se tady přihodilo.“

Testování alkoholu se prý nevyplatí

Vladimír Prstecký si navíc myslí, že nechat si otevřené lahve testovat se provozovatelům nevyplatí. „V České republice jsou pouze tři akreditované zkušebny. Takže si myslím, že se to nevyplatí. Jednak kvůli nákladům, ale hlavně proto, že je to běh na dlouhou trať,“ domnívá se.

Jak Vojíř, tak Prstecký jsou také skeptičtí v tom, že se všechny bary a restaurace zachovají zcela poctivě, staré lihoviny zlikvidují a nebudou alkohol přelévat do nových lahví.

Slovensko nadále trvá na kontrole českého alkoholu nebo jeho vrácení

Číst článek

„Zcela upřímně si myslím, že to tak nebude,“ říká Vladimír Prstecký. „Pokud se to dělo doteď, proč by se to najednou dít nemělo. Na úplnou férovost všech prodejců spoléhat nelze,“ uzavírá Václav Vojíř.

Alžběta Havlová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme