Mnozí majitelé barů stále netuší, kdy hostům nalijí prvního panáka
S velmi malým nadšením sledovali majitelé barů na ostravské Stodolní ulici vyhlášení konce prohibice. Anebo spíše - výrazného zmírnění prohibice. I když se jejich zákazníci dočkali, pro ně samotné to teď znamená nepřehledný kolotoč telefonátů a vyřizování. Mnozí vůbec netuší, kdy nalijí hostům prvního panáka.
Krátce po jedné hodině se rozzářily televizní obrazovky v mnoha barech na Stodolní ulici. I v těch ještě zavřených.
„Na jedné straně se do éteru šíří zpráva, že prohibice končí, ale já si myslím, že zdaleka nekončí,“ říká jeden z majitelů Vladimír Prstecký. A kroutí hlavou na tím, co všechno musí udělat.
Shánět doklady ke každé lahvi, doufat, že mu snad ještě dnes v noci přivezou nějaké lahve s novými kolky. „To skutečně záleží na tom, jak rychle výrobci zareagují, jak rychle alkohol okolkují, vystaví průvodní listy a rozvezou je do distribuční sítě,“ poznamenává Prstecký.
V tomto směru se ale obává, že první přijdou na řadu města blíže k Praze, takže prvního panáka jeho bar prodá možná až zítra. Obává se i takzvaných rodných listů k lihovinám. „Bude záležet spíš na našem obchodním partnerovi, kdy on se k těmto údajům dostane.“
Heger oznámil uvolnění prohibice, na trh se vrátí prověřený alkohol
Číst článek
V každém případě na Stodolní dnes po poledni žádné nadšení nepanovalo. Mezi lidmi je cítit mírné napětí a mnozí potvrzují, že přemýšlí, zda si vůbec skleničku něčeho tvrdšího teď hned dopřejí.
Redaktorka Jana Jeckelová zjišťovala ve Stodolní ulici, jestli si už lidé objednávají tvrdý alkohol
„Nejsem si jistý, jestli to nebude zas tam, kde to bylo. Podle mě to může být ještě v dalších flaškách,“ říká jeden ze zákazníků. Panáka si nedá ani jeho soused. „Dneska pivo,“ potvrzuje.
I večer, kdy už některé bary daly přímo do výloh nápisy ‚Prověřený alkohol‘, sedí většina zákazníků u piva, vína nebo nealkoholických nápojů. Servírka přitom nabízí tvrdý alkohol i s možností nahlédnutí do certifikátu.
Distributoři nestíhají zvedat telefony, výrobci počítají sekundy, aby okolkovali co nejvíce lahví. A majitelé barů se obávají, co bude dál s lahvemi, které mají ve sklepě, anebo co po nich budou chtít posílené kontroly hygieniků.