Data: Ceny potravin v Česku. Podívejte se, jak zdražil chléb, máslo či mléko
Na Radiožurnálu, Českém rozhlasu Plus i serveru iROZHLAS.cz startuje nový projekt Česko 2025. Až do letních prázdnin budeme v debatách s experty politických stran probírat největší výzvy a problémy obyvatel. Začínáme cenami potravin, které v Česku rostly rychleji, než byl unijní průměr. Loni se na nich snažila ušetřit víc než polovina Čechů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Median z poloviny února mezi tisícovkou dotazovaných.
Ceny potravin v nákupním košíku běžného Čecha byly letos v lednu průměrně o 48 procent vyšší než před osmi lety – tedy v porovnání s lednem 2017. Ukazují to data Českého statistického úřadu, která zpracoval datový tým Českého rozhlasu. Průměrná měsíční hrubá mzda rostla sice podobně, nebo dokonce ještě o něco rychleji než celková cena potravin z takzvaného spotřebního koše. Ceny jednotlivých položek se ale měnily různě.
Třeba chleba si před pěti lety mohl člověk v Česku za průměrnou hrubou měsíční mzdu koupit 1320 kilových bochníků, ale v roce 2023 jich bylo jen 974. Ceny potravin se liší i podle sezony. Při srovnání lednových cen v letech 2017 a 2025 nejvíce podražil celer. V užší špičce zdražovacího žebříčku za posledních osm let se téměř bez ohledu na sezonu drží brambory, cibule nebo olivový olej. Výrazně si lidi připlatí třeba i za chleba s máslem. Právě to se v popředí mezi potravinami, které výrazně zdražily, drželo hlavně v posledních měsících.
Výroba másla: náklady rostou
Je před sedmou hodinou ráno a farmář Jan Stehlík stojí v dojírně, do které postupně ze stáje přichází krávy. „Pro každou je to proces asi na tři minuty,“ vysvětluje Stehlík, zatímco procházíme do technické místnosti. „Tady ten tank je bazén. Bazén na mléko.“ V nerezovém tanku je teď asi 700 litrů mléka, pro které si odpoledne přijede velká mlékárna. Cestou se takto zastaví ještě u dalších farmářů v okolí. Hlavně k těm z pohraničí často pro mléko jezdí náklaďáky zahraničních firem. Třetina české produkce mléka se zpracuje v cizině.
Debata politiků
O tom, jak zkrotit ceny potravin, bude i speciální debata politiků na Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus. Moderátor Jan Pokorný hosty ve vysílání přivítá ve středu krátce po 18. hodině. Do debaty jsme pozvali experty sedmi politických uskupení, která mají podle současných průzkumů největší šance uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny.
U Stehlíků vedou trubky s mlékem také do mlékomatu u budovy. Na litru mléka přímo z farmy vydělají víc, než když ho prodají mlékárně. Čerstvé mléko si přesto lidé v mlékomatu nakoupí většinou levněji než v obchodech. Odpadají totiž náklady na dopravu, zpracování, balení, mzdy pracovníků v mlékárnách i prodejnách a taky marže pro zpracovatele a obchodníky.
U Stehlíků ale mají ještě jedny trubky a ty vedou do malé mlékárny, ve které Markéta Stehlíková vyrábí máslo. Polovina kostek do českých obchodů míří ze zahraničí, druhou polovinu vyrobí několik českých velkomlékáren.
Markéta Stehlíková máslem zásobuje nejbližší okolí. Teď už ho vyrábí spíš z nostalgie. Výdělečné jsou pro ni jogurty a tvaroh, které vyrobí z mléka po odstředění smetany. Kdyby to nedělala, tak ji náklady na jednu kostku másla vyjdou bez práce na 55 korun.
V malé výrobně hučí lopatky máselnice. „Je to plechová krabice s motorkem, který pohání lopatky. A ze smetany velkými otáčkami utluče máslo,“ popisuje Stehlíková. Vedle stojí kotel na pasterizaci mléka. „Vejde se do něj maximálně 160 litrů. My z toho zvládneme udělat třicet kostek másla,“ vypočítává Markéta Stehlíková. Většinu si koupí lidé ve vesnici nebo nejbližším okolí.
Náklady na výrobu Stehlíkové kvůli růstu ceny mléka i elektřiny stouply. Prodejní cenu přesto nejdřív nezvýšila. Když ale ceny másla začaly v posledních letech v obchodech růst, skupovali někteří lidi její máslo i po desítkách kostek. Bylo totiž najednou levnější než to v obchodech. „Dlouho jsme nechtěli zdražovat,“ vzpomíná Markéta Stehlíková. „Ale věděla jsem, že si to lidi berou jen proto, že je levnější, a ne proto, že jim chutná. Proto ho ale nevyrábím.“
Loni v prosinci stál kilogram másla podle dat Českého statistického úřadu průměrně 235 korun. Částky přes dvě stě korun mohli zákazníci v obchodech vidět také třeba v letech 2017, 2018 a 2022.
Výkupní ceny mléka často kolísají i v průběhu roku. „Krávy nemají moc rády hic, to horko je trápí,“ podotýká farmář Stehlík. V létě proto dojí mléka méně. U Stehlíků ale přes léto vyhání krávy na pastvu, kde místo sena žerou trávu, což produkci mléka podle zkušeností farmáře zase zvyšuje.
Kromě horka a krmení se na množství mléka pochopitelně podepisuje to, kolik krav farmáři celkem dojí. Podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka klesá počet dojnic v Evropě. Farmářům se chovy často ekonomicky nevyplatí. Mléčného tuku, ze kterého se máslo vyrábí, tak může být nedostatek i v dalších letech.
„Celý sektor produkce syrového mléka je hodně těžkopádný,“ vysvětluje ekonom Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze. Navýšit počet dojnic zabere čas. Než kráva porodí tele a to začne dojit mléko, trvá to podle Maiera nejméně tři roky.
„To není jako u drůbeže, kdy vám za 60-70 dní vyroste kuře,“ dodává Maier. Kuřecí maso je opravdu jedna z potravin, která navzdory vysoké inflaci příliš nezdražila.
Menší nákupy
„Určitě máslo, mléko a mléčné výrobky, což já mám teda moc ráda,“ vypočítává před supermarketem v Chvaleticích seniorka Alena Pokorná položky, u kterých si všimla nárůstu cen. Na lístečku má napsané, co potřebuje, aby nekupovala nic navíc. „Většinou nakupuju ve slevách. Jsem důchodkyně, nemůžu si nic takového dovolit.“
Nákup potravin v posledních měsících kvůli jejich ceně omezila víc než polovina lidí v Česku. Ukazuje to exkluzivní průzkum agentury Median z poloviny února mezi tisícovkou lidí starších 18 let. Zhruba čtvrtina dotazovaných uvedla, že se omezovali u většiny návštěv obchodů. „Významně mezi těmito lidmi, kteří opravdu musí pokaždé přemýšlet, co budou nakupovat a kolik peněz za to dají, jsou lidé starší 60 let,“ popisuje Jakub Zelenka z Medianu.
Už v údajích Českého statistického úřadu za rok 2022 vidíme znatelný pokles u vajec, mléčných výrobků a masa. Předloni průměrný Čech spotřeboval asi 750 kilogramů potravin, a to je o 50 kilogramů méně než před pěti lety.
Světové ceny potravin se v loňském roce snížily o 2,1 procenta. Levnější jsou obiloviny a cukr
Číst článek
Některé evropské státy se proti kolísání cen potravin snaží zakročit regulací slev nebo zavedením cenových stropů. Ceny některých základních potravin regulovala v posledních letech na přechodnou dobu třeba vláda v Maďarsku. Podle Evropské unie to ale podkopává férovou soutěž. Celkově navíc potraviny v Maďarsku po zrušení stropů zdražily. Cenové stropy by podle průzkumu uvítaly dvě třetiny lidí v Česku. Odmítají je hlavně lidi s vysokoškolským vzděláním.
Menší podporu mají přísnější pravidla pro slevové akce. S těmi by podle průzkumu agentury Median souhlasila zhruba polovina dotazovaných. Například ve Francii by obchodní řetězce neměly prodávat vybrané produkty se slevou nad 34 procent. Ceny by tak v zemi neměly mít velké výkyvy a na zemědělce by měl být menší tlak.
Proti regulaci slev se staví obchodníci. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by zavedení obdobných pravidel vedlo k zdražení základních potravin, které bývají ve slevách nejčastěji.
Kdo za to může
Za zdražování potravin může hlavně růst nákladů na energie poté, co před třemi lety vtrhlo Rusko na Ukrajinu. Shodují se na tom zástupci zemědělců, potravinářů i obchodníků, které Český rozhlas oslovil. Do cen potravin se podle nich ale propisuje i stoupání mezd zaměstnanců, zdražování dalších nezbytných položek jako hnojiv nebo obalů a také narůstající regulace a byrokracie, kvůli které musí hlavně zemědělci zaměstnávat další lidi.
Zemědělci si přesto za rok 2022 podle Zprávy o stavu zemědělství ČR připsali rekordní zisk 28 miliard korun. Ruská invaze na Ukrajinu totiž na burzách hnala výš nejen ceny energií, ale i zemědělských produktů. O rok později už ale zisk zemědělců znatelně klesl.
Za vysokými cenami másla je část velkých mlékáren a prodejců, řekl Výborný. Bude chtít kontrolu
Číst článek
Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy zemědělci nedokážou zvyšující se náklady dlouhodobě promítnout do cen, za které své produkty prodávají. Ceny totiž kopírují ceny na světových komoditních burzách. „Pokud rostou ceny v obchodech, tak je to především proto, že svoje vyšší náklady promítnou v první řadě obchodníci a pak zpracovatelé,“ tvrdí Pýcha. „Spotřebitel má pocit, že potraviny jsou drahé, ale zemědělci z toho neprofitují.“
A prezident Agrární komory Jan Doležal k tomu dodává, že „se někde navyšuje takzvaná obchodní přirážka a zejména to je tedy u obchodníků“. Studie Mendelovy univerzity z roku 2024 ukazuje, že podíl přirážek i marží obchodníků na celkové ceně výrobků dlouhodobě mírně stoupá.
A další pohled přidává Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství, která se pozicemi Agrární komory Zemědělského svazu často nesouhlasí. Podle Šebka cenu navyšuje příliš mnoho článků – a přirážek – na cestě jídla z pole na stůl. Potraviny by podle něj mohlo zlevnit, kdyby jich víc zemědělci zvládli prodat rovnou lidem. „Protože dlouhý řetězec zvyšuje cenu pro zákazníka a snižuje zisk pro zemědělce,“ říká Šebek
Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy obchodníci z růstu potravin výrazně netěží, protože i jim náklady rostou. Nastavovat ceny mohli podle Prouzy producenti položek s malou konkurencí ve výrobě. „Tam, kde byla konkurence, tak tam bylo zdražování mnohem menší. Ziskovost potravinářů je výrazně vyšší, než u zemědělců na začátku nebo obchodu na konci,“ tvrdí Prouza.
Potravináři se ale brání. „Ceny potravin určují obchodní řetězce,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Potravináři se podle něj musí kromě vyšších výkupních cen vyrovnat i s rostoucími náklady na obaly. Potravinářská komora si navíc stěžuje, že některé unijní státy podporují své podniky víc než Česko a mají nižší DPH na potraviny. České podniky tak nemůžou být dostatečně konkurenceschopné.
Kontroly
Jestli někdo v celém řetězci nezneužívá své postavení na trhu, se loni pokusil prověřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zajímal ho nárůst cen u mléka, másla, mouky, vajec a kuřecího masa. Antimonopolní úřad ale nedospěl k tomu, že by na českém trhu docházelo k porušení pravidel hospodářské soutěže. Ve své zprávě píše, že nezjistil zásadní indicie nasvědčující existenci zakázané kartelové dohody.
Všechny české obchody mají nižší zisk než jediný agropotravinářský komplex, srovnává Prouza
Číst článek
Velké společnosti dominují prodeji potravin: 75 procent maloobchodního trhu ovládá v Česku šest největších řetězců. Zpráva antimonopolního úřadu podrobněji odkrývá, jak moc mají velké podniky pod kontrolou produkci a výrobu potravin. Pokud si třeba koupíte české kuře, tak nejspíš vyrostlo v jedné z pěti zemědělských firem a zpracoval ho jeden z pěti potravinářských podniků.
Česko má také největší průměrnou velikost farem v Evropské unii. Průměrná rozloha zemědělské farmy je v celé Evropské unii sedmnáct hektarů, v Česku 121 hektarů. Podrobnější data Českého statistického úřadu o struktuře českého zemědělství ukazují, že zemědělských subjektů s výměrou menší než 50 hektarů je v Česku 24 tisíc – tedy 72 procent. Tyto podniky ale hospodaří pouze na osmi procentech zemědělské půdy. Naopak podniků nad 1000 hektarů je jen 832 - tedy dvě a půl procenta. Ale hospodaří na 45 procentech zemědělské půdy.
Zemědělské dotace
Na velikosti farmy záleží nejen kvůli hospodářské soutěži, ale taky kvůli rozdělování zemědělských podpor. Zemědělci můžou čerpat hned z několika obrazných pokladniček. Stát vyplácí ze státního rozpočtu peníze především na podporu konkrétních odvětví – hlavně chovu zvířat.
Peníze ze státního rozpočtu taky doplňují finance z Evropské unie, které zemědělci můžou získat třeba na modernizaci a inovaci svých farem a podniků. A největší balík jsou peníze na takzvané přímé platby, které do Česka míří z unijní pokladny. Ročně je to zhruba 20 miliard korun. Může je pobírat každý zemědělec, který splní základní podmínky péče o životní prostředí. Typicky třeba ochranu půdy před erozí.
Do prodejen se zlevněnými potravinami chodí čím dál víc zákazníků. V Ostravě bývají fronty až na ulici
Číst článek
Dotace z programů Společné zemědělské politiky tvořily v roce 2021 v průměru 30 procent příjmů českých farmářů. To je nad unijním průměrem, který byl 22 procent. Od roku 2023 ale platí nové období s upravenými pravidly pro rozdělování dotací.
A právě nový způsob rozdělení peněz na přímé platby vyvolal spory mezi zemědělci samotnými. Hlavně kvůli takzvané redistributivní platbě. U hlavního typu podpory dostávají zemědělci částku zhruba 1800 korun na každý obdělávaný hektar půdy. U prvních 150 hektarů každého podniku je ale tato podpora dvojnásobná.
Mantinely pravidel vždy domlouvají všechny státy Evropské unie. A Česko tak mělo na vybranou, jestli určí vyšší dotaci na část pozemků nebo bude zastropovávat maximální výši dotací u jednoho podniku. Unijním záměrem těchto omezení bylo podpořit konkurenceschopnost menších farmářů. Míru přerozdělování si Česko určovalo samo.
Podobu unijní podpory zemědělců po roce 2027 bude vyjednávat budoucí vláda. Unijní státy se budou muset dohodnout na celkové částce, která z unijního rozpočtu k zemědělcům zamíří.
Země se ale budou muset najít shodu i na tom, podle jakých pravidel se budou zemědělské dotace vyplácet. Zatímco Zemědělský svaz by rád viděl, aby byly dotace víc svázané s tím, kolik toho podniky vyrobí. Asociace soukromého zemědělství s tím nesouhlasí. Unijní dotace podle ní mají dál reflektovat hlavně další role zemědělství, jako třeba péči o krajinu nebo podporu venkova.
Traktory a balíky slámy loni obsadily centrum Prahy i evropské čtvrti Bruselu. Někteří zemědělci se snažili přes protesty tlačit politiky do úpravy zemědělské části Zelené dohody (tj. Green Dealu). Ta měla například snížit potravinový odpad nebo omezit používání pesticidů.
Odpověď Bruselu na loňské protesty přišla před týdnem. Nová Evropská komise představila svou „Vizi pro zemědělství a potraviny“. Místo příkazů slibuje méně byrokracie, méně regulací, a naopak podporu inovací a digitalizace. Jestli na ně budou peníze a kolik, by se mělo vědět v následujícím roce a půl.
Klimatické výkyvy
Zástupci zemědělců i obchodníků jsou si poměrně jistí, že do cen potravin bude v budoucnu zřejmě stále víc promlouvat i klimatická změna, kvůli jejímuž zpomalení unijní Zelená dohoda vznikla.
Konkurenční obchody, ale rozdíl maximálně pár haléřů. Co vyplynulo ze srovnání cen potravin?
Číst článek
Pro Česko by růst průměrné globální teploty mohl znamenat i to, že některé plodiny vyrostou tam, kde se jim dřív nedařilo. Pro zemědělství ve střední Evropě to podle Miroslava Trnky z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky může mít pozitivní dopad. Zároveň ale klimatická změna zvyšuje riziko výkyvů počasí. Ať už jsou to jarní mrazíky jako loni nebo dlouhé sucho.
„Není to tak, že by každá epizoda sucha nebo každá povodeň automaticky vedla k nárůstu cen potravin,“ uklidňuje Miroslav Trnka. „Ve chvíli, kdy vypadne jeden produkční region, může ho zastoupit jiný.“ To platí hlavně pro potraviny, které se pěstují i obchodují napříč různými kontinenty jako kukuřice nebo pšenice.
I přesto zrovna u pšenice bioklimatologové očekávají, že kvůli změně klimatu poroste pravděpodobnost suchých období, a to v důsledku povede k vyšším cenám. „Jednou z nejlepších adaptací na změnu klimatu je světový obchod,“ říká Trnka. Třeba u kávových zrn nebo kakaových bobů, které rostou jen v několika regionech, ale může ceny vystřelit na celosvětové burze nahoru i místní neúroda.
Podle Tomáše Prouzy ze Svazu obchodu a cestovního ruchu klimatická změna ovlivňuje výkyvy cen taky u zeleniny a ovoce a ohrožuje stabilitu dodavatelských řetězců. „Najednou se měsíc dopředu dozvíte, že nepřijedou jarní papriky ze Španělska, protože se prostě neurodily,“ popisuje Prouza. Trend dalších let tak podle Prouzy bude daleko větší nejistota, kdy a kde se bude dát co nakoupit.
Martin Pýcha ze Zemědělského svazu by chtěl na adaptaci na klimatickou změnu výrazně víc peněz. Kromě toho, aby krajina zvládla zadržovat víc vody, je podle něj potřeba šlechtit plodiny tak, aby byly odolnější. Předseda Zemědělského svazu proto navrhuje rozvolnit unijní pravidla pro genetické úpravy potravin.
A adaptovat se zřejmě budou muset i producenti mléka a másla. „Dojnicím začíná vadit teplota už nad 20 stupňů, problém je to nad 25 a nad 30 to už je úplně jasný,“ potvrzuje pozorování farmářů na výzkumných závěrech Miroslav Joch z Výzkumného ústavu živočišné výroby. Krávy ve vedru míň žerou, a proto i míň dojí.
„Pokud bude víc teplých dnů přes 30 stupňů Celsia, tak to jednoznačně bude mít vliv na užitkovost,“ shrnuje Joch. Krávy z modernějších stájí už teď ochlazují ventilátory. A podobně jako ve městech přibývá i v kravínech mlžítek.
Co říkají zemědělci, potravináři a obchodníci
Jejich odpovědi lze rozkliknout.