Archiv | zprávy ze dne 17. prosince 2002

|Markéta Kaclová, Marie Woodhamsová, Petr Vavrouška, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Pátrání po českém studentovi v Alpách zatím bez úspěchu

Zatím bezvýsledně pátrali v Alpách záchranáři po nezvěstném českém horolezci, kterého v pondělí večer na úbočí nejvyšší rakouské hory Grossglockner zasypala lavina. Jeho dva kamarády objevili živé a nezraněné už v úterý ráno. Pátrání po třetím alpinistovi bylo odpoledne kvůli špatnému počasí přerušeno. V oblasti totiž hrozí další laviny.

|Jitka Hanžlová, Marika Táborská |Ekonomika

Stát má rozpočet na příští rok

Poslanecká sněmovna v úterý schválila vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Celkové státní příjmy by měly být 684 miliardy korun a výdaje 795 miliard. Stát tak bude v roce 2003 hospodařit s plánovaným deficitem v rekordní výši 111 miliard korun. Rozpočet prosadili poslanci sociální demokracie, KDU-ČSL a US-DEU, opozice byla podle očekávání proti.

|Markéta Kaclová, Helena Šulcová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Budova Českých drah byla kvůli dluhu bez proudu

Administrativní budova Českých drah na třídě Politických vězňů v Praze byla od pondělního večera do dnešního odpoledne bez elektřiny. Pražská energetika budovu odpojila kvůli dluhům Českých drah, které dosahují částky 140 milionů korun. Podle mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce dráhy neustále hledají důvody k neplacení a dávají sliby, které nedodržují.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Češi udolali na Baltice Švédy v nájezdech

Brankově nepříliš bohatý byl úvodní zápas české hokejové reprezentace na moskevském Baltika Cupu. Naše mužstvo porazilo národní výběr Švédska 2:1 až po samostatných nájezdech, protože po šedesáti minutách hry byl stav zápasu nerozhodný 1:1. Jediný český gól ze hry vstřelil v 20. minutě Jaroslav Balaštík, který pak proměnil i rozhodující nájezd. Velkou oporou v brance byl pardubický Adam Svoboda.

|Marie Woodhamsová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Vyjednávání o rakouské vládě se komplikuje

Rakouští Zelení přerušili s lidovci, vítězi listopadových předčasných voleb, jednání o vytvoření vládní koalice. Nejmenší parlamentní straně se nelíbí, že Wolfgang Schüssel vede souběžné rozhovory o sestavení vlády i s Haiderovými nacionalisty.

|Markéta Kaclová, Marika Táborská, Radek Tulis |Zprávy z domova

Námraza zavinila hromadnou havárii na brněnské dálnici

Sedm hodin likvidovali hasiči, policisté a záchranáři následky ranní hromadné havárie na brněnské dálnici D1. Na namrzlém povrchu vozovky tam časně ráno havarovalo během několika vteřin sedm kamionů a nákladní auto. Nehoda, která se stala na 96. kilometru dálnice ve směru na Brno, zcela ochromila dopravu. Dva řidiči byli lehce zraněni.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá |Zprávy ze světa

Plavšičová čeká na vyhlášení trestu

Bývalá bosenskosrbské prezidentka Biljana Plavšičová byla nakloněna mírovým dohodám z Daytonu. Někdejší vysoký představitel mezinárodního společenství v Bosně Carl Bildt to zdůraznil před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii, který Plavšičovou obvinil účasti na zločinech proti lidskosti.

|Markéta Kaclová, František Lutonský |Ekonomika

Vznik silnějšího ČEZu je sporem odborníků

Ostře dnes vystoupilo vedení elektrárenské společnost ČEZ proti nedávnému rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten sice povolil spojení ČEZu s pěti distribučními firmami, okamžitě své ANO doplnil několika svými ALE. Právě tím podle ČEZu porušil zásadu rovnosti.

|Sport

Jágr po půstu skóroval, ale spekulacím o možné výměně nezabránil

Zápas Colorado-Washington českým hráčům vyšel výborně. Celkem padly čtyři branky, rovnoměrně na obou stranách, a zástupci středoevropské země měly prsty hned ve třech. Na zmíněnou Jágrovu trefu odpovídal útočník "Lavin" Milan Hejduk. Na obě branky Colorada navíc nahrával Martin Škoula. Jaromír Jágr zaznamenal bod po třech postních střetnutích a nejen střelecká nemohoucnost má za následek spekulace o možné výměně do jiného klubu NHL. Majitel Capitals Ted Leonsis trpí nedostatkem peněz a prohlásil, že nikdo není nedotknutelný. V zámoří se předpokládá, že se chce zbavit jedné z hvězd - do úvahu přicházejí Jágr, Bondra nebo brankář Kölzig.

|Markéta Kaclová, Milada Richterová |Zprávy z domova

Poslanci budou diskutovat o změnách v rozpočtu

Balíkem několika stovek pozměňovacích návrhů k zákonu o státním rozpočtu se bude muset zabývat Poslanecká sněmovna. Poslance čeká například hlasování o miliardě korun na rekonstrukce nemocnic. Není ale zatím jisté, zda bude sněmovna hlasovat o rozpočtu už dnes nebo až ve středu. Vládní koalice se při schvalování rozpočtu bude muset ve Sněmovně obejít bez unionistky Hany Marvanové, která se hlasování nezúčastní. Vláda se tak bude moci spolehnout jen na těsnou většinu jednoho hlasu.

0:18

|Aleš Heřmánek |Ekonomika

Ekonomické informace 17. 12. 2002

Dnes má být schválen státní rozpočet na příští rok. Ministerstvo financí vládě odevzdalo svoji koncepci reformy veřejných rozpočtů. Kabinet chce mít do konce února jasno o výstavbě dálnice D47. Ministr dopravy má do této doby dohodnout změny ve smlouvě s izraelským investorem stavby. Ani šestým kolem neskončilo kolektivní vyjednávání v mladoboleslavské Škodovce.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Britská diplomacie: Válka proti Iráku není nevyhnutelná

Válka proti Iráku není ani na spadnutí ani nevyhnutelná. Toto stanovisko britského ministerstva zahraničí cituje dnešní list The Sun. Podle jeho informace se ale ministerstvo obrany připravuje na posílení svého vojenského potenciálu v regionu a chystá se pronajmout těžká plavidla pro transport britských tanků do oblasti Perského zálivu. The Sun zároveň informuje, že britské zbrojovky jsou připraveny zvýšit svou výrobu střel a dalšího vojenského vybavení. V případě vojenského konfliktu s Irákem by Spojené státy zapojily nejméně 300 tisíc mužů, Velká Británie maximálně 15 tisíc.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Chemička v izraelské Haifě hoří

Silný výbuch otřásl ráno chemičkou v sousedství ropné rafinerie v izraelském přístavním městě Haifa. Výbuch způsobil velký požár, jehož šíření se snaží zabránit přivolané hasičské a záchranářské sbory. Exploze ani následný požár si nevyžádaly oběti na životech ani zraněné. Zatím se nepotvrdily ani počáteční obavy z teroristického útoku. Šlo očividně o nehodu v důsledku technické havárie. Hasiči se nyní snaží zlikvidovat požár, který ohrožuje sousední rafinerii.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru