Archiv | zprávy ze dne 7. prosince 2002

|Markéta Kaclová, Lenka Rákosová |Zprávy z domova

Absolutním slavíkem pro tento rok je Lucie Bílá

ABsolutní vítězkou letošního Českého slavíka a zároveň držitelkou titulu nejlepší zpěvačky se stala Lucie Bílá s 22 551 hlasy. Mezi zpěváky se i v esemeskovém hlasování prosadil s více než 19 tisíci hlasy Karel Gott. První místo mezi skupinami obsadila v anketě Český slavík kapela Lucie s 16 tisíci hlasy.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Dana Jaklová, Jaroslav Doleček |Zprávy z domova

Sociální demokraté posílají do boje o prezidentské křeslo Jaroslava Bureše

Nominace sociálních demokratů na funkci prezidenta už není tajemstvím. Ústřední výkonný výbor ČSSD o kandidátovi do prvního kola prezidentských voleb rozhodoval na dnešním zasedání v pražském Kongresovém centru. Jednání probíhala celý den za pečlivě hlídanými uzavřenými dveřmi. Nakonec se výkonný výbor ČSSD shodl na tom, že do první prezidentské volby obsadí z referenda druhého Jaroslava Bureše a že druhá volba prezidenta bude obsazena, jak se dalo předpokládat Milošem Zemanem. Miloš Zeman k k velkému překvapení všech se zúčastnil dnešního zasedání výboru. Přednesl projev, v němž se snažil vyvrátit některé mýty týkající se jeho případného působení ve funkci prezidenta a jeho vztahu k současné vládě České republiky.

|Markéta Kaclová, Marie Woodhamsová |Zprávy ze světa

Odpůrci Temelína budou opět blokovat hranice

Rakouští odpůrci Temelína mají v úmyslu trvale blokovat česko-rakouské hranice. Chtějí přitlačit vládu Wolfganga Schüssela, aby ještě před summitem Evropské unie podnikla kroky vedoucí k opětovnému otevření kapitoly Energetika.

|Markéta Kaclová, Lenka Rákosová |Zprávy z domova

Plavební kanál v Podbabě znečistil patrně použitý olej

Likvidace ropné látky v plavebním kanálu v pražské Podbabě bude pokračovat celý víkend. Podle prvních rozborů se do vody dostal běžný ropný produkt, který svým spektrem odpovídá středně těžkým olejům a neobsahuje další toxické látky. Může to být podle hasičských chemiků použitý nebo topný olej či jejich směs, ale rozhodně ne mazut nebo ropa.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá |Zprávy ze světa

Irák předložil zprávu o zbrojních programech

Irák ukázal novinářům zprávu o svých chemických, biologických a jaderných zbraních. Podle agentury AFP se na dokument mohli podívat v bagdádském sídle výboru zajišťujícího spolupráci s inspekcemi, s jeho obsahem ale seznámeni nebudou. Během dneška zprávu obsahující téměř 12 tisíc stran dostanou zbrojní inspektoři OSN. Ti dnes prohlédli další dvě lokality v Iráku, vojenské výzkumné pracoviště u Bagdádu a jaderní experti odjeli do atomového střediska Tuvajsa. Byli tam už ve středu a není jasné, proč se rozhodli ještě se na místo vrátit. V Tuvajse je několik tun uranu, který Mezinárodní agentura pro atomovou energii zablokovala v roce 1998. Inspektoři zatím navštívili 14 objektů, a nejméně 700 jich ještě zbývá.

|Markéta Kaclová, Milan Kocourek |Zprávy ze světa

Na východě Anglie zřejmě ropná skvrna

Na pobřeží východní Anglie jsou naplavovány stovky živých ptáků těžce znečistěných ropnou skvrnou. Na plážích východoanglických hrabství bylo v posledních 11 dnech nalezeno více než 600 mořských ptáků značně znečištěných ropou. Podle mluvčí královské spoelčnosti pro ochranu před krutostí vůči zvířatům je to více než dvojnásobek ptáků, kteří jsou ošetřováni ve Španělsku po potopení vraku tankeru Prestige.

|Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová |Ekonomika

Od nového roku záruka na dva roky

Záruční lhůta na spotřební zboží se od Nového roku prodlouží na dva roky. Vyplývá to z novely občanského zákoníku. Změna se vztahuje na veškeré spotřební zboží s několika drobnými výjimkami - například u potravin zůstane záruční doba osmidenní. Co bude novela znamenat nejen pro zákazníky?

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Vladan Dokoupil, Šárka Swiderová |Zprávy z domova

Chladné počasí přineslo na silnice námrazu

Zima uzkazuje svou sílu. Na náledí si musí řidiči dát pozor především na silnicích první třídy v okrese Jihlava a v Plzeňském kraji v úseku Klatovy - Železná Ruda. Obě oblasti jsou ošetřeny posypem. Povrch dálnic je vlhký po chemickém posupu a sjízdný. Náledí se tvoří také na silnicích druhé a třetí třídy v okresech Žďár nad Sázavou, Třebíč a Olomouc a na Božím daru v Karlovarském kraji. U Kozlova padají pod tíhou námrazy stromy.

|Lenka Buriánková |Sport

Díky Vrbatovi vyhrálo Colorado nad Montrealem

Hokejista Radim Vrbata zařídil svým gólem výhru Colorada nad Montrealem 7:6 v prodloužení. V utkání zámořské NHL si jednu branku i nahrávku připsali také Vrbatovi spoluhráči Milan Hejduk a Martin Škoula. V zápase mezi Washingtonem a Atlantou, který skončil lépe pro Capitals poměrem 7:6 také v nastaveném čase, se trefil a třikrát přihrával Robert Lang, Jaromír Jágr zaznamenal branku a asistenci. Za Atlantu skóroval obránce František Kaberle. Jediný gól Pittsburghu, který prohrál na ledě New Jersey 1:3, dal Martin Straka.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru