Archiv | zprávy ze dne 25. října 2000

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Balkánské země jsou pro mírové řešení sporů

Nejvyšší představitelé balkánských zemí vítají změnu v čele Jugoslávie a jsou toho názoru, že zvolení Vojislava Koštunici jugoslávským prezidentem by mohlo stabilizovat tento neklidný region. Konstatují to v prohlášení, které dnes přijali na závěr summitu v makedonské metropoli Skopji.

|Ekonomika

Unipetrol je letos v zisku

Všechny čtyři nejvýznamnější dceřiné firmy petrochemického holdingu Unipetrol vytvořily za prvních devět měsíců zisk. Chemopetrol se z loňské devítiměsíční ztráty 681,7 miliónu korun dostal k čistému zisku 415,6 miliónu, Kaučuk ze ztráty 16,4 miliónu k letošnímu zisku 328,3 miliónu a Benzina ze ztráty 301,2 miliónu k profitu 96,7 miliónu korun. Česká rafinérská zisk zvýšila na 1,760 miliardy z 1,032 miliardy korun.

|Zprávy ze světa

Zdánlivě spontánní akce Palestinců jsou organizovány

Palestinci, kteří dosud podporovali politiku nejvyššího představitele Jásira Arafata, spolupracují s islámskými radikály při koordinaci protiizraelských protestů a násilností. Oznámila to agentura AP s odvoláním na účastníky dnešní koordinační schůzky. Byli na ní zástupci asi deseti palestinských skupin včetně radikálního Hnutí islámského odporu (Hamas) i Arafatova Fatahu. Tato zpráva vyvrací Arafatovo tvrzení, podle něhož jsou protesty, jež začaly 28. září, spontánní výraz zloby Palestinců vůči Izraeli.

|Zprávy z domova

Platnost zákona o lustracích prodloužena

Senát dnes schválil prodloužení platnosti lustračního zákona i po 1. lednu příštího roku, jak to navrhli pravicoví poslanci. Jejich záměr podpořilo 47 ze 68 přítomných senátorů. Platnost lustračního zákona má skončit schválením zákona o státní službě.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Senát zamítl energetický zákon

Zamítnutím energetického zákona vyvrcholil dnes večer v Senátu spor ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra s pravicovými senátory o jednotlivá ustanovení této předlohy. O přijetí zákona, který má nově upravit podmínky podnikání a licencování na trhu s energiemi, nyní bude muset znovu rozhodovat Poslanecká sněmovna, která předlohu už jednou schválila drtivou většinou hlasů.

|Zprávy ze světa

Tři rukojmí na Filipínách jsou na svobodě

Tři malajsijští rukojmí zadržovaní filipínskou militantní fundamentalistickou Skupinou Abu Sayyafa se dnes ocitli na svobodě. Únosci ale stále ještě vězní jednoho Američana a Filipínce. Agentura AFP informovala, že zajatce únosci propustili, zatímco agentura Reuters s odvoláním na místní televizi uvedla, že byli osvobozeni po přestřelce mezi rebely a vojáky.

|Milan Kopp |Ekonomika

Kausa B.C.L. se bude vyšetřovat i v Rakousku

Vyšetřovatel osmimiliardových ztrátových obchodů Komerční banky se společností B.C.L. chce předat celou kausu do Rakouska. Majitele firmy, rakouského občana Baraka Alona, totiž podezírá ze spáchání trestného činu. Žádost o postoupení případu rakouským orgánům podal vyšetřovatel minulý týden na Městské státní zastupitelství.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Podle amerického prezidenta by Arafat mohl omezit násilí

Prezident USA Bill Clinton je přesvědčen, že šéf palestinské samosprávy Jásir Arafat by mohl omezit násilnosti mezi Izraelci a Palestinci. Tento názor vyslovil dnes ve Washingtonu před novináři, hned si ale pospíšil s ujištěním, že nesvaluje na Arafata vinu za několikatýdenní krveprolévání v regionu.

|Zprávy z domova

Temelín ukončil testy, schyluje se k plnému provozu

V prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín dnes odpoledne skončily fyzikální testy podepsáním závěrečných protokolů, které předá dnes odpoledne elektrárenská společnost ČEZ Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. SÚJB bude nyní podle svého mluvčího Pavla Pittermanna dokumentaci zkoumat a poté rozhodne, zda elektrárna může zvýšit výkon reaktoru.

|Zprávy z domova

Popírání komunistické genocidy bude trestné

Senát dnes přijal novelu trestního zákona, podle níž bude popírání nacistické nebo komunistické genocidy trestáno odnětím svobody v délce šesti měsíců až tří let. Novela dále zpřísňuje postih lidí, kteří veřejně podněcují k různým druhům nenávisti včetně nenávisti třídní a podporují hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka.

|Ekonomika

ČSOB zřídí na Slovensku stavební spořitelnu

Národní banka Slovenska v úterý schválila licenci pro stavební spořitelnu Československé obchodní banky. "Máme v plánu začít k 1. prosinci," řekl dnes šéf projektu ČSOB stavební spořitelna a.s. Pavel Strnad, podle něhož zatím vše nasvědčuje tomu, že tento termín se podaří dodržet. Jak dodal, nový ústav se ještě musí nechat zapsat do obchodního rejstříku a obdržet od centrální banky povolení k činnosti. Cílem celkově třetí slovenské stavební spořitelny je získat během několika let alespoň 20 procent trhu.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Protitemelínské akce pokračují bez blokád

Rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín hodlají během nejbližších dnů pokračovat v protestech na hraničních přechodech do ČR, ale bez jejich blokád. Oznámili to dnes představitelé rakouských iniciativ v Linci. Vyvrcholením bude demonstrace v Brně 31. října, pořádaná v souvislosti se schůzkou premiérů obou zemí Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela v nedalekých Židlochovicích.

|Zprávy z domova

Motejl odsuzuje politické obchody s úřadem ombudsmana

Za velmi nebezpečné zpochybnění instituce ombudsmana považuje senátní kandidát na tuto funkci Otakar Motejl situaci, kdy by o obsazení veřejného ochránce práv a jeho zástupce rozhodovala dohoda mezi ODS a ČSSD. Bývalý ministr spravedlnosti ve vládě sociální demokracie to prohlásil po dnešním setkání se čtyřkoalicí. Její představitelé dnes Motejlovi vyjádřily jednoznačnou a bezpodmínečnou podporu.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Z vraku ponorky Kursk byly vyneseny první oběti

Těla tří ruských námořníků byla dnes objevena ve vraku jaderné ponorky Kursk, která v srpnu havarovala se 118 námořníky na palubě v Barentsově moři. Oznámil to dnes večer náčelník štábu Severní flotily Michail Mocak s tím, že ostatky už byly vyneseny na hladinu. Těla se podařilo nalézt po pětihodinové práci ruského potápěče v osmém a devátém úseku ponorky.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

V Gruzii spadlo letadlo se 75 pasažéry

Letoun ruského ministerstva obrany se 75 lidmi na palubě se dnes zřítil poblíž gruzínského města Batumi. Oznámila to mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace, citovaná agenturou Interfax. Na palubě letadla Il-18 se nacházelo 64 cestujících a 11 členů posádky, upřesnila mluvčí.

|Milan Kopp |Ekonomika

Austrian Airlines chtějí kontrolovat Lauda Air

Rakouská vlajková letecká společnost Austrian Airlines by chtěla získat co nejdříve kontrolu nad ztrátovou aerolinií Lauda Air převzetím jejích akcií od německé Lufthansy. Řekl to dnes novinářům výkonný ředitel Austrian Airlines Mario Rehulka. Management Austrian Airlines bude žádat dozorčí radu o svolení jednat s Lufthansou o koupi jejích 20 procent na firmě, založené bývalým mistrem světa ve Formuli 1 Niki Laudou.

|Zprávy ze světa

Pobřeží slonoviny už ovládli demonstranti

Velitel prezidentské gardy v Pobřeží slonoviny dnes vyzval své vojáky, aby ustali v boji. Francouzský ministr-zmocněnec pro spolupráci a frankofonii v ministerstvu zahraničí Charles Josselin krátce předtím bez podrobností oznámil, že prezident Pobřeží slonoviny Robert Guei dnes už opustil prezidentský palác. Před několika hodinami demonstranti obsadili rozhlas a televizi.

|Zprávy ze světa

Začal balkánský regionální summit

V makedonské metropoli Skopji dnes začal neformální summit zemí jihovýchodní Evropy, který zorganizovala Evropská unie. Cílem summitu je posílení hospodářské spolupráce a podpora demokratických reforem na Balkáně. Za "hvězdu" summitu je všeobecně označován nový jugoslávský prezident Vojislav Koštunica. Pro něj je summit první příležitostí pro setkání s čelnými představiteli sousedních států. Po mnohaleté mezinárodní izolaci Bělehradu bude muset nový jugoslávský prezident přesvědčit ve Skopji své partnery, že s Jugoslávií je již možno spolupracovat.

|Ekonomika

Euro kleslo na nové historické minimum

Kurs společné evropské měny euro během dopolední části obchodování na devizových trzích v Evropě oslaboval a krátce před 11:00 středoevropského času se vůči dolaru dotkl nového životního minima 0,8321 USD. Trh tím zcela nechává bez povšimnutí schůzku ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20, která se koná v Montrealu.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Novela vysokoškolského zákona jde do duhého čtení

Poslanecký návrh novely, který má podle pravicových zákonodárců otevřít vysoké školy většímu množství zájemců o studium, dnes sněmovna propustila do druhého čtení a přikázala k projednání parlamentním výborům. Tomuto rozhodnutí předcházela několikahodinová rozprava, spory a intenzivní vyjednávání mezi pravicí a sociálními demokraty, kteří spolu s komunisty předlohu většinou tvrdě kritizovali.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Koštunica chce zrušit regionální izolaci Jugoslávie

Nový jugoslávský prezident Vojislav Koštunica dnes na tiskové konferenci ve Skopji, která se konala na závěr balkánského summitu, slíbil, že zahájí "multilaterální i bilaterální schůzky a diskuse", aby dosáhl zlepšení vztahů Bělehradu s dalšími zeměmi oblasti. Na dotaz, co hodlá udělat, aby dosáhl zrušení regionální izolace Jugoslávie, Koštunica uvedl, že už minulý týden navštívil Sarajevo, dnes je ve Skopji, což je první návštěva jugoslávského prezidenta v Makedonii po deseti letech.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru