Bábovka s borůvkovou polevou s příběhem. A dáte si kávu, nebo čaj?

Třená bábovka s bezinkovým sirupem a borůvkovou polevou je doplněna sušenými citrony | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Má rána začínají pravidelným soubojem. Hlavou se mi honí otázka: „Co si dáš, čaj, nebo kávu?“ Vždy se ptám, jestli mám zapotřebí si začátek dne takhle kazit. Proč nad tím přemýšlet? Vždy dojdu ke stejné odpovědi. Prostě mám dvě možnosti, a v tom je zakopán pes. Každá z nich mě přemlouvá po svém.

GASTROGLOSA DAGMAR HEŘTOVÉ Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čaj našeptává, jak je jednoduché ho připravit. Mohu si vybrat, jestli v sáčku, nebo sypaný. Existuje bezpočet druhů čajů od zeleného, černého, matcha až po různé chemické koktejly, drze nazývané čajem. Káva mu zdatně sekunduje. Je aromatičtější, rychleji mě povzbudí, už první doušek dokáže proběhnout celým ještě rozespalým tělem a vyburcuje chuť porazit svět. Stačí zmáčknout knoflík kávovaru a o nic se nemusím starat.

No a já, smířena s každodenním bojem, nahodile zvolím jednu z možností. Obě totiž mají své benefity, a to je dobře.

S čím však nebojuji je, co si dám k ranní kávě nebo čaji. Většinou je to něco sladkého. A právě dnes jsem si dala bábovku s bezinkovým sirupem a borůvkovou polevou.

Kdo s koho

Hned na úvod si dovolím závěr: v tomto klání není vítěze. Vše je na našich preferencích.

Jen pro zajímavost uvedu nějaká čísla z Británie, která je v Evropě historicky čajovou královnou. Čaj je pro Brity každodenností. Odhad ukazuje, že se ho ve Spojeném království denně vypije 165 milionů šálků. To je tedy síla.

V českých zemích se ročně na jednu domácnost připraví asi 500 šálků čaje. U nás na rozdíl od Británie převažuje pití kávy, spotřeba je skoro dvojnásobná. V každé domácnosti se za rok vypije 900 šálků kávy. Británie vypije 95 milionů šálků kávy denně, což dokládá její stoupající trend.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Ale už vás nebudu unavovat statistikou. Půjdeme rovnou na věc. Co nás ráno víc povzbudí?

Je jasné, že půjde o obsah kofeinu v jednom šálku nápoje. Jak je všeobecně známo, lépe je na tom káva. Šálek kávy prostě kladně působí na bdělost, pozornost a urychluje naše reakce. Čaj však nezůstane zahanben, má sice méně kofeinu, avšak v něm obsažená aminokyselina L- theanin účinky kofeinu zesiluje, výsledkem je pozitivní účinek při udržení bdělosti.

Řeknu to normálně: když si dáme ráno kávu, jsme nastartovaní, když si den zpestříme dobrým černým sypaným čajem, udržíme bdělost déle. To opravdu není k zahození, myslím tím kombinaci obou nápojů.

Před chvilkou jsme vstávali, pro nastartování jsme vypili voňavý šálek jednoho z nápojů, přes den je to podobné, i když u nás káva převažuje, v Anglii je to naopak. Den utekl, je tu večer a měli bychom s popíjením brzdit. Platí, že káva může působit potíže při usínání, avšak ani čaj není až takové neviňátko a při počítání oveček před usnutím se můžeme dostat na dost početné stádo.

Jenom si ještě dovolím poznámku, že někteří lidé mají „dar“ a po šálku espressa klidně usnou. Vědci to nevyvracejí, ale dodávají, že se takto snižuje délka regeneračního hlubokého spánku a ráno se probouzíme méně osvěženi. Zkrátka dlouho před spaním raději oba nápoje omezujeme.

Souboj pokračuje

Kvalitní čaj umí zázraky i s naší duší. Je vědecky prokázáno, že urychluje zotavení a načerpání sil z každodenní dávky stresu. V tomto ohledu toho víc umí zelený čaj. Výzkum kávy a její protistresové účinky prý zatím neproběhl.

Oba nápoje však mohou být také důvodem zvýšené úzkosti a nervozity. Mluvíme však o abnormálních dávkách a těm se rozumně vyhýbáme.

Detail borůvkové cukrové polevy s citronem a borůvkami dodá bábovce barevnou přitažlivost | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Pokud jste vyznavači bělostných zubů, podotýkám, že se na jejich bělosti spíše podepíše černý čaj, zuby zabarví víc než káva.

Konec soutěžení. Káva i čaj patří k vyvážené stravě, jsou pro nás přínosem a mají spoustu benefitů, které jsem nezmiňovala. Hlavně platí: Nic se nemá přehánět.

Bábovka s příběhem

Ke kávě a čaji nezbytně patří něco sladkého k zakousnutí. U nás je velmi oblíbená bábovka. Jednu si připravíme, ale nedá mi, abych vám k ní krátce nepověděla zajímavý příběh spojený s londýnskou pekárnou Luminary Bakery.

Vedení pekárny se rozhodlo zapojit do cukrářského umění ženy, které mají finanční potíže – pocházejí ze znevýhodněného prostředí, zažily domácí násilí, dopouštěly se trestné činnosti nebo nemají vlastní domov. Díky tomuto nápadu a jeho realizaci se od roku 2014 podařilo na náklady podniku vyškolit v cukrářském umění už 100 žen. Skoro pětina z nich začala v oboru podnikat a větší část z nich opět našla svou ztracenou sebejistotu a sebedůvěru, finanční nezávislost, dokonce i nový domov a náhled na vlastní život.

Program je dvouletý a Alice Williamsová, zakladatelka a generální ředitelka, k tomu dodává: „Jsme skupina, na kterou jsem velmi hrdá. Vidíme ženy, které opět dokáží uchopit své šance, opět prospívají a bojují za sebe. Proto děláme to, co děláme.“

Necháme si do vaření mluvit umělou inteligencí?

Číst článek

Hezký příběh, jak lidská všímavost a pomoc, ruku v ruce s gastronomií, mohou změnit osudy žen, které nad sebou předčasně lámou hůl.

Jeden z receptů, které napomáhají ženám k plnohodnotnému společenskému návratu, si připravíme. O to bude chutnější a příběh se třeba stane inspirací i pro naše podnikatele.

Bábovka má velké ambice, je nadmíru vláčná a chuťově naprosto skvělá, přesto je tak trochu „crazy“ – tedy, jak říkají Angličané, bláznivá. Mám na mysli především zdobení, které si nezadá s kousky moderních cukráren. Pracuje se sušenými citróny, které si můžete nastřádat i do zásoby. Pak přijdou vhod k míchaným drinkům či do čaje, když doma právě žádné citróny nemáte.

Pokud máte sušičku na ovoce, příprava je snadná a když jste v časovém presu, usušte citróny jen z poloviny, začněte s nimi ještě před tím, než si vyndáte suroviny z ledničky. Tenhle recept je extrémně povedený, tak se do toho pusťte!

Třená bábovka s bezinkovým želé a borůvkovou polevou

Ingredience:
(pro bábovkovou formu objemu 2 litry)

  • 150 ml smetany na vaření
  • 170 g rostlinného oleje, nejlépe light olivový
  • 330 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g pískového cukru
  • 4 vejce
  • 120 g bezinkového želé nebo sirupu
  • 1 citron, kůra i šťáva

Na cukrovou polevu:

  • 75 g borůvek
  • 300 g moučkového cukru
  • 2 lžíce lehké smetany na vaření
  • šťáva z 1/2 citronu

K dekoraci:

  • 1 citron
  • hrst borůvek

Bábovka s bezinkami a borůvkovou polevou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Postup:

Pro sušení citronu předehřejte troubu na 60 °C. Nakrájejte omytý citron na velmi jemné plátky, položte je na plech vyložený papírem na pečení a sušte v troubě asi 1 až 2 hodiny. Každých 30 minut je otočte. Pokud spěcháte, zvyšte teplotu, a tím dobu sušení zkrátíte. Citrony by neměly být spálené, jen do zlatova usušené.

Pro pečení bábovky si předehřejte teplotu trouby na 180 °C. Vymažte formu na bábovku olejem a lehce vysypte moukou.

Nyní si připravte suroviny na bábovku. Smíchejte v misce smetanu a citronovou šťávu, nechte asi 10 minut stát. V kuchyňském robotu vyšlehejte cukr a vejce, dokud nebude směs nadýchaná a světlá. Postupně přidávejte olej a dále šlehejte, dokud se vše nespojí. Nyní snižte rychlost otáček robotu a přidávejte smetanu a bezinkové želé / sirup a citronovou kůru. Nakonec postupně přidávejte mouku se smíchaným práškem do pečiva a šlehejte, abyste dosáhli krémové textury těsta.

Přelijte těsto do připravené bábovkové formy a dejte do trouby. Pečte 40 až 45 minut, dokud bábovka nebude hotová, tedy na suchou špejli. Po upečení nechte bábovku ve formě asi 10 minut vychladnout, poté ji vyklopte na talíř nebo dortový stojan.

Když je bábovka vychladlá, začněte připravovat cukrovou polevu. V malém kastrůlku na sucho zahřejte borůvky, dokud nepustí šťávu, což je asi 5 minut. Přendejte do mixéru a přidejte moučkový cukr, smetanu a citronovou šťávu. Vše při nejvyšší rychlosti spojte v polevu fialové barvy. Polijte bábovku a ozdobte sušenými citronovými kolečky a zbylými borůvkami.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme