Indické soudy rozhodnou, kdo poprvé uvařil butter chicken. O původ se hádají dvě restaurace

Dvě restaurace v Dillí si nárokují právo nazývat se domovem původního receptu na butter chicken (máslové kuře). Kdo přesně přišel s receptem na jedno z nejoblíbenějších indických jídel, které se připravuje v restauracích po celém světě, je již dlouho předmětem sporu, který se nyní dostal až k soudům.

Nové Dillí Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvě připravené máslové kuře na stole v restauraci Moti Mahal Delux v Dillí.

Čerstvě připravené máslové kuře na stole v restauraci Moti Mahal Delux v Dillí. | Foto: Sahiba Chawdhary | Zdroj: Reuters

Dvě restaurace v Dillí si nárokují právo nazývat se domovem původního receptu na butter chicken. Žalobu, která má o této věci rozhodnout, podala rodina, která provozuje Moti Mahal. To je slavná restaurace v Dillí, mezi jejíž zákazníky patřil i první indický premiér Džaváharlál Néhrú.

Podle rodiny Gujralových je pokrm dílem jejich dědečka Kundana Lala Gujrala, který restauraci založil v Péšávaru v dnešním Pákistánu. Po rozdělení Indie v roce 1947 se restaurace přestěhovala do Dillí.

Říkají, že recept na kari, které zahrnuje kousky kuřete pečené v peci tandoor a zalité rajčatovou omáčkou s máslem a smetanou, vymyslel Gujral ve 30. letech 20. století, aby využil zbytky kuřete z tandooru.

Amit Bagga, generální ředitel restaurace Daryaganj, ukazuje čerstvě připravené butter chicken a čočkový pokrm Dal Makhani ve své restauraci v obchodním centru v indické Noidě. | Foto: Sahiba Chawdhary | Zdroj: Reuters

„Nemůžete někomu vzít jeho dědictví... Toto jídlo bylo vynalezeno, když byl náš dědeček v Pákistánu,“ řekl agentuře Reuters Monish Gujral, generální ředitel společnosti Moti Mahal.

3:17

V Indii je masala ve všem, u nás nikdy, prohlašuje kuchař posledního šrílanského bistra v Čechách

Číst článek

Konkurenční restaurace Daryaganj si však také činí nárok na původ tohoto receptu. Majitelé restaurace tvrdí, že jejich příbuzný Kundan Lal Jaggi pracoval s Gujralem, když v roce 1947 přestěhoval svou restauraci do Dillí, a právě tam vzniklo butter chicken.

To jim podle jejich slov dává právo označovat se za domovinu první porce tohoto pokrmu, přičemž tento nárok si prý v roce 2018 přihlásili jako ochrannou známku. Kromě práv na titul vynálezce butter chicken požaduje rodina Gujralových také náhradu škody ve výši 240 tisíc dolarů (téměř 5,5 milionu korun).

Vzhledem k pomalému tempu indických soudů může být naléhavá otázka původu receptu vyřešena až za několik měsíců nebo dokonce let. Další slyšení v této věci proběhne v květnu.

Daniel Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme