V brněnských Medlánkách obnovují po 150 letech vinohrad. Místní víno bylo ve středověku vyhlášené

Obyvatelé brněnských Medlánek v sobotu obnovovali starý vinohrad. Při obecní brigádě ho zasadili ve svahu naproti letišti, kde se réva pěstovala ve středověku. Tradice skončila zřejmě v půlce 19. století. Místní se k ní teď chtějí vrátit, založit vinohradnickou komunitu a vyrábět obecní víno nebo burčák.

Reportáž Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okopávat vinohrad naproti letišti v Medlánkách přišlo 10 brigádníků, z toho dvě děti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak se lidé na okraji Brna rozhodli po více než 150 letech obnovit vinohrad

„Musíme rozbít hroudy a dosypat brázdu, kterou udělal stroj. Akorát tam zůstaly vzduchové kapsy, tak je musíme zasypat,“ říká Radiožurnálu místostarostka Kateřina Žůrková ze sdružení Občané pro Medlánky. 

Motyku vzala do ruky i ona. „Bylo by lepší, kdyby pršelo včera. Ale aspoň se nebude prášit,“ komentovala déšť, který okopávání doprovázel.

Sazenice musíme pořádně zasunout do brázdy a tu zasypat. Od souseda máme povoleno použít vodu, takže je i zalijeme. Sice trošku prší, ale srážek je málo. A na zasazení je potřeba, aby to bylo pořádně zalité,“ vysvětluje jeden z otců celé myšlenky, prodejce vína Tomáš Látal.

23:50

Svaz vinařů protestuje proti zavedení spotřební daně na tiché víno. ‚Mohla by pohřbít vinařství,‘ varuje

Číst článek

Nápad vznikl, když se Látal rozhodl obnovit více než 150 let mrtvou tradici.

Já jsem i s tatínkem, který tady také pomáhá, studoval historii a v 13.-14. století bylo Medlánecké bílé víno vyhlášené všude v okolí. Bylo to asi až do roku 1850, kdy tu byly naposledy vinice, poslední konkrétně v místě dnešního technologického parku,“ dodává.

Brigádníci zasadili naproti letišti Muškát moravský, Sauvignon a Merlot. „Počítáme s tím, že kdyby nebyl třeba tak teplý rok, tak z toho uděláme růžové,“ zakončuje Látal.

První víno nebo burčák z Medlánek lidé ochutnají asi za tři roky. 

Tomáš Kremr, mfk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme