Ochutnala jsem terrinu z divokého králíka a pečenou koroptev. Při jídle mi neustále vrtala hlavou otázka: Proč Češi konzumují zvěřinu tak málo, když představuje jak kvalitní, tak chutnou surovinu?
Na trh letos půjde 310 svatomartinských vín od pětasedmdesáti vinařství. Výběr vzorků, které splňují předepsaná kritéria, dokončili 1. listopadu degustátoři v Národním vinařském centru ve Valticích.
Mezi zatčenými jsou i tiskaři, kteří údajně vyráběli falešné etikety jednoho z nejdražších francouzských vín Romanée-Conti a lepili je na lahve s obyčejným červeným vínem.
Vinobraní na Slovácku skončilo. Úroda je podle vinařů kvůli jarním mrazům a letnímu horku silně podprůměrná. Menší množství by ale mohla vynahradit kvalita vín.
V posledních letech se ruské vinařství, což v této zemi není právě tradiční obor, dočkalo několika významných stimulů, bohužel většinou souvisejících s válkou a západními sankcemi.
Vinařství v jižní Evropě se stále častěji potýkají s nepříznivými vlivy počasí. „Mysleli jsme si, že to nejhorší máme za sebou. Ale ne, rok 2024 překonal všechna očekávání,“ říká vinař Paraskevopulos.
„Myslím si, že největší odměna vinařům je, pokud pochopíme, že to, co je tvořené u nás, je se zahraničím srovnatelné. Zaplaťme za to,“ komentoval someliér Ivo Dvořák.
Název jídla může evokovat představu, že půjde o pokrm s nějakým Pepíkem nebo od Pepíka, ale jde o velký omyl. Caccio e pepe v italštině znamená pokrm se sýrem a černým pepřem, a je tomu opravdu tak.
Důvodem pro zachování výjimky jsou podle ministra Výborného hlavně výkyvy počasí, které ničí úrodu a omezují produkci. Daňové úlevy by proto mohly fungovat jako kompenzace na podporu sektoru.
„Byl bych raději, kdyby bylo ve vládě více žen. Ovšem ne za cenu nějakých kvót, musí to tak přirozeně vyplynout,“ říká v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu premiér a předseda strany ODS, Petr Fiala.
Každé ráno teď vinaři sledují, jakou škodu jim způsobila další vlna nočních mrazů. Pro některé z nich kvůli tomu skončila sezona dřív, než vůbec začala. Nebudou mít totiž co sklízet.
Restaurace v italské Veroně přišla s originálním konceptem. Chce tím přimět zákazníky, aby nekoukali do mobilního telefonu, ale pěkně postaru si povídali.
Loňská produkce v Burgundsku dosáhla objemu 1,899 milionu hektolitrů vína, což je ekvivalent asi 140 milionů lahví. „Rok 2023 pokořil všechny rekordy,“ uvedl místopředseda profesního sdružení BIVB.
Pastry sour, New England IPA nebo pivo, dozrávané v sudech. Všechny tyto styly v posledních letech hýbou evropskou scénou pivovarnictví. Ukázal to nedávný pražský pivní festival Winter Affair.
Jsem v centru Mariboru na nábřeží řeky Drávy na severovýchodě Slovinska a stojím před poměrně nenápadným jednoposchoďovým domkem, kolem kterého se pne několik metrů dlouhá dřevnatá liána.
Podle instrukcí na webových stránkách britské vlády jde o možnost, nikoli povinnost. Není proto ani úplně jisté, jestli se takové lahve v Británii na pultech vůbec objeví.
V úterý bude zdanění tichých vín probírat pracovní skupina, ve které jsou jak zástupci několika ministerstev i vinaři. Ve vysílání Radiožurnálu odpovídal prezident Svazu vinařů Martin Chlad.
Jde především o experiment. Kromě fotovoltaiky společnost s univerzitou vysadí druhý vinohrad bez solárních panelů a pak porovnají úrodu na obou. Vědci navazují hlavně na výzkumy z Francie.
Když játra rozkládají určitou složku, produkují látku, která má stejné účinky jako lék používaný k tomu, aby se alkoholici cítili hrozně, pokud se napijí.
Bublina měla být novou národní značkou k propagaci tuzemských vín. Vinařský fond ale o registraci ochranné známky požádal pozdě a je tak možné, že peníze vynaložené na kampaň přijdou vniveč.
Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Pokud by chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu 15 dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
Impulsem k napsání této gastroglosy byl New York. Před pár týdny jsem se v New Yorku ubytovala v hotelu, který je jen pár minut od této vyhlášené newyorské „stejkárny“.