Michelinskou hvězdu získala ve Francii poprvé veganská restaurace. Vede ji bývalá archeoložka
Nové vydání gastronomického průvodce Michelin ve Francii poprvé ocenilo jednou hvězdou čistě veganskou restauraci. Získal ji podnik ONA ve městě Arés poblíž Bordeaux, který připravuje všechny pokrmy bez použití jakýchkoli surovin živočišného původu. Mimo Francii už dříve vegetariánské i veganské restaurace michelinskou hvězdu získaly, ve Francii jde ale o premiéru, napsal server BBC.
Restauraci ONA, jejíž název tvoří zkratka slov Origine Non-Animale (Neživočišného původu), vede jednačtyřicetiletá šéfkuchařka Claire Valléeová. Tato původní profesí archeoložka se vaření začala profesionálně věnovat jako samouk. Veganské kuchyni propadla po cestě do Thajska.
„Stalo se to proto, že jste ve mě věřili, že jste věřili v to, nač jsem bláznivě vsadila navzdory pochybnostem, obavám a strachu. Michelinskou hvězdu jsme dostali i díky tomu, že jsme na tom čtyři roky společně pracovali,“ napsala šéfkuchařka na instagramu.
Valéeová si restauraci otevřela v roce 2016 díky penězům získaným v crowdfundingové kampani.