Dvakrát domestikované fazole
Menší a větší skvrnité fazolky na talíři s mexickým jídlem nejsou jen různě velké plody jedné odrůdy. Domestikace fazolí měsíčních proběhla nejméně dvakrát a malé fazole pocházejí ze zcela jiných míst než ty velké.
Fazol měsíční (Phaseolus lunatus) pochází z Jižní a Střední Ameriky. Plodí skvrnité fazole „Lima Beans“ a jednotlivé odrůdy se liší jak barvou a typem skvrn, tak i velikostí fazolí. Při hledání místa původu jednotlivých odrůd kolumbijští vědci analyzovali DNA v chloroplastech divokých a kultivovaných rostlin. Výsledky studie ukazují, že měsíční fazole byly nezávisle na sobě domestikovány nejméně dvakrát. K první domestikaci došlo v oblasti And, kde dnes hraničí Ekvádor a severozápadní Peru. Výsledkem této domestikace je odrůda s velkými fazolemi, kterou znalci jihoamerické kuchyně znají jako „Big Lima“.
Ke druhé, zřejmě pozdější domestikaci, došlo ve středním a západním Mexiku. Tato událost spolu s pozdější migrací již domestikovaných rostlin vedla ke vzniku velkého počtu odrůd malých měsíčních fazolí, které známe dnes. Vědci také zjistili, že během domestikace u fazolí došlo ke snížení genetické diverzity, které je známé jako efekt zakladatele (founder effect). Znamená to, že varianty domácích fazolí nesou jen zlomek rozmanitosti, která byla vlastní jejich divokým předkům. Tato informace je podle vědců významná pro zachování genetického bohatství celého druhu.
Zdroj: Science Daily, Crop Science