Francouzský kuchař prozradí, jak v Ratibořicích hodovala württenberská královna
Správci tuzemských památek, hradů a zámků hledají nejrůznější cesty, jak přitáhnout turisty, protože v těchto letech to s návštěvností není zrovna nejslavnější. Jednu takovou atrakci nabídnou dnes a zítra večer na zámku v Ratibořicích na Náchodsku, kam chodívala za kněžnou babička Boženy Němcové. Otevřou se dveře do zámeckých kuchyní, sklepů a spižíren a hosté uvidí, jak se na zámku hodovalo před více než stoletím.
Při této akci se ovšem můžou návštěvníci pouze dívat – ochutnávky probíhají při podobných akcích v květnu a v říjnu.
„Nyní budou sledovat scénky sehrávané v jednotlivých zámeckých interiérech a dozví se něco ze zákulisí zámecké domácnosti,“ říká kastelán zámku Ivan Češka.
O gastronomické akci na zámku Ratibořice hovořil v poledních Ozvěnách dne místní kastelán Ivan Češka
Menu ovšem neprozradí, aby nalákal zvědavé hosty: „Bude jim představeno přímo osobou francouzského kuchaře, který sem byl na zámek přizván při příležitosti návštěvy württenberské královny.“
Všechny postavy, které budou večer účinkovat, mají předobraz ve skutečných osobnostech spjatých s ratibořickým zámkem.
„Například právě württenberská královna Charlotta, sestra posledního majitele Ratibořic, sem ráda zajížděla. Takže s její osobou máme spjato mnoho historek ještě od pamětníků,“ dodává kastelán.
V souvislosti s ní se dochovaly archivní materiály, ze kterých lze při rekonstrukci vycházet. Organizátoři mají k dispozici ještě další prameny týkající se ratibořické gastronomie té doby.
„Máme například sešit, ve kterém se přísně evidovaly marmelády ve spižírně – kdy která marmeláda byla komu a při jaké příležitosti vydána,“ přibližuje Češka.
Akce proběhne tento pátek a sobotu od 18 do 22 hodin. Vzhledem k velkému zájmu organizátoři zájemcům doporučují svoji účast si předem telefonicky rezervovat.