Belgičan van Aert po spurtu ovládl desátou etapu Vuelty a slaví třetí prvenství, vedení uhájil O'Connor

Belgický cyklista Wout van Aert vyhrál ve spurtu dvojice uprchlíků horskou desátou etapu Vuelty. Po dlouhém dni v úniku porazil v závěru 160 km dlouhé trati Francouze Quentina Pachera a při debutu na španělské Grand Tour si připsal třetí vavřín. Vedení v celkovém pořadí uhájil Australan Ben O'Connor, který dojel v hlavním pelotonu s odstupem pět a půl minuty.

Baiona (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wout van Aert na trati španělské Vuelty

Wout van Aert na trati španělské Vuelty | Foto: Zac Williams | Zdroj: Profimedia

Van Aert strávil ve skupince uprchlíků takřka celý den a na prémiích sbíral body. Vedení v boji o zelený dres v bodovací soutěži zvýšil na 81 bodů před Kadenem Grovesem. Český cyklista Pavel Bittner je třetí. Van Aert se dotáhl i na lídra vrchařské soutěže Adama Yatese, který ale bude pokračovat v puntíkatém dresu.

O osudu etapy Van Aert rozhodl 30 km před cílem nástupem před sprinterskou prémií. Z pětičlenné skupiny se ho zachytil jen Pacher, který s ním absolvoval stoupání na poslední vrchařskou prémii Alto de Mougás i následný sjezd.

V závěrečném spurtu ale Francouz neměl šanci. Sprint skupinky pronásledovatelů o třetí místo vyhrál s dvouminutovým odstupem Marc Soler.

Peloton s lídrem O'Connorem a všemi hlavními favority dojel se ztrátou 5:31 minut. Australan dál vede o 3:53 minuty před trojnásobným šampionem Vuelty Primožem Rogličem ze Slovinska. Třetí je Ekvádorec Richard Carapaz.

Čeští debutanti na Grand Tour během desáté etapy ztratili. Druhý muž úvodní časovky a sedmé etapy Mathias Vacek dojel na 77. místě se ztrátou 14:44, vítěz spurterské páté etapy Bittner nabral na 152. příčce manko přes 24 minut.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 10. etapa

1. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike) 3:50:47, 2. Pacher (Fr./Groupama-FDJ) -3, 3. Soler (Šp./UAE Team Emirates), 4. Lecerf (Belg./Soudal-Quick Step), 5. Hollmann (Něm./Alpecin-Deceuninck) všichni -2:01, 6. Juaristi (Šp./Euskaltel-Euskadi) -5:13, ...77. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -14:44, 152. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -24:15.

Průběžné pořadí: 1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 40:05:54, 2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -3:53, 3. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -4:32, 4. Mas (Šp./Movistar) -4:35, 5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -5:17, 6. Lipowitz (Něm./Red Bull-Bora-hansgrohe) -5:29, ...65. M. Vacek -1:05:08, 135. Bittner -1:50:53.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme