14 hodin veslování denně. Osmnáctiletý Lukas Haitzmann sám překonal Atlantik

Každý veslař, který dokončí závod Atlantic Challenge, se může považovat za vítěze. V letošním ročníku veslařského závodu napříč oceánem ale padl i světový rekord. Brit Lukas Haitzmann nejen vyhrál kategorii jednotlivců, zároveň se stal v 18 letech nejmladším člověkem, co kdy Atlantský oceán ve veslici překonal.

Antigua, Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukas Haitzmann, 18letý veslař, který překonal Atlantský oceán

Lukas Haitzmann, 18letý veslař, který překonal Atlantský oceán | Zdroj: Facebook Atlantic Campaigns

„Jakmile jsem se dostal do cíle, dal jsem si dva obrovské hamburgery. Během cesty jsem zhubnul 10 kilo, takže jsem opravdu potřeboval oba,“ líčil v rozhovoru pro BBC Lukas Haitzmann.

29 dní veslování. Britská čtveřice v závodě přes Atlantik překonala rekord

Číst článek

18letý Brit, jehož rodiče pochází z Itálie a Rakouska, takto mluvil po životním výkonu. V prosinci loňského roku vyrazil v rámci závodu Atlantic Challenge z Kanárských ostrovů na západ. Po 59 dnech, 3 hodinách a 52 minutách dovesloval na Antiguu, ostrov v Karibiku, kde je cíl.

Hamburgery si opravdu zasloužil, dva měsíce každý den vesloval 12 – 14 hodin, celkem urazil přes 5100 kilometrů. Část cesty mu navíc ztížily problémy s pitnou vodou.

„Elektrický filtr, který proměňuje slanou vodu na sladkou, se rozbil, takže jsem deset dní musel pumpovat ručně. K veslování to byla další hodina práce každý den, byl jsem ještě vyčerpanější, tohle bylo nejtěžší,“ prozradil.

S opravou mu poradili inženýři přes satelitní telefon, pro Lukase Haitzmanna to byla skvělá škola před nástupem na univerzitu, kde chce právě techniku studovat.

‚Sakra, teď jsem fakt sám‘

Do závodu vyrazilo celkem 28 posádek. Ta nejrychlejší – nizozemská čtveřice Dutch Atlantic Four – dorazila na Antiguu už po 34 dnech v polovině ledna.

Pět odvážlivců se odhodlalo na sólo plavbu a z nich byl 18letý Haitzmann nejrychlejší. „Bylo to těžší, než jsem čekal. S mámou jsem byl v kontaktu přes satelitní telefon, ale izolace pro mě byla šok. Je mi 18, takže jsem pořád v kontaktu s lidmi na sociálních sítích. Byly chvíle, kdy jsem si řekl: Sakra, teď jsem fakt sám,“ popisuje.

Během plavby ale klid ocenil. „Vždycky kolem sebe budu mít rád lidi, ale jinak nikdy nemáte šanci být sami. Nakonec jsem ocenil tu svobodu a přestávku od sociálních sítí. Naleznete úplně novou lásku k vodě, když se jí obklopíte,“ vypráví teenager, který se za odměnu chystá na plavbu s kamarády.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme