Táta je můj vzor, říká šestnáctiletá naděje českého lezení Šindel. Vylezl cestu, kterou nezvládl ani Ondra

V 15 letech přelezl na Slovensku cestu vysoké obtížnosti 9a+, kterou nezvládl dokončit Adam Ondra. Český horolezecký svaz ho opakovaně označil za talent roku. Pepa Šindel ale mluví v podcastu Casablanca nejen o lezení, ale také o rodině, cestování a svém životním stylu spojeným s přírodou.

Teplice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pepa Šindel

Pepa Šindel | Foto: Petr Piechowicz | ©

Jeho rodiče jsou, jak sám říká, lezci tělem i duší. Poprvé ho pověsili na skálu někdy ve čtyřech letech. Tak brzo, že si to nepamatuje. „Ale lezení mě začalo hodně bavit až v deseti letech, kdy jsem s mamkou přelezl cestu obtížnosti 7c ve Španělsku. To mě nakoplo. Pak jsem se do toho ponořil a začal pořádně trénovat. Od té doby je to spíš už celý životní styl,“ říká Pepa Šindel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsme lezci tělem i duší, říká o své rodině talent českého lezení Pepa Šindel

„Většina šestnáctiletých kluků určitě nechce být celé dva měsíce prázdnin na dvou metrech čtverečních v autě. Já to tak mám rád. S rodinou je to skvělé,“ říká mladý lezecký talent.

„Brácha je můj nejlepší tréninkový parťák. Můj táta Pen mě ze všech lezců nejvíc motivuje. Je to můj vzor, a navíc super týpek,“ dodává a zmiňuje svého tátu přezdívkou, pod kterou je známý v lezecké komunitě.

V cestovatelském a outdoorovém podcastu Casablanca popisuje některé z nejtěžších cest, které vylezl. Chiroptera 9a+ v Súlovských skalách na Slovensku, Pornographie 9a v Céüse ve Francii nebo Hades 9a v Rakousku. 

Prostě existovat v přírodě

„Baví mě objevovat nové oblasti a prostě existovat v přírodě. Na našich cestách se pohybujeme 99 procent času v přírodě. Jen každý třetí den si dojedeme nakoupit,“ usmívá se během rozhovoru na Mezinárodním horolezeckém filmovém festivalu v Teplicích nad Metují, kam dorazil přímo z cesty po lezeckých oblastech Rakouska, Německa a Francie. Když mají Šindelovi „odpočinkový“ den od lezení, vyrazí prý na několikahodinový trek.

Přístup Pepy Šindela k lezení a „setkání generací“ můžete detailněji sledovat i ve filmu Lezci, který mladý talent a jeho rodina natočili s Adamem Ondrou v Bystrické dolině na Slovensku. Anebo sledujte novinky na jeho instagramu a blogu.

Jaké byly jeho nejtěžší cesty a jaký má Pepa Šindel lezecký styl? Chtěl by na olympiádu? Co čte a jak si rozumí se svými spolužáky, kteří nelezou? Jak trénuje a funguje lezecká rodina Šindelových? Poslechněte si audio na začátku článku.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme