Olympijské zlato a světový rekord. Duplantis překonal 625 centimetrů a ovládl závod v Paříži

Švéd Armand Duplantis dokonale splnil roli favorita, vyhrál v Paříži olympijskou soutěž tyčkařů a posunul vlastní světový rekord na 625 centimetrů. Ke dvěma titulům z mistrovství světa přidal i druhé olympijské zlato. Vítězkou v běhu na 5000 metrů se stala světová rekordmanka na 10 000 metrů Beatrice Chebetová z Keni. Britka Keely Hodgkinsonová na osmistovce přidala ke třem stříbrům z globálních akcí nejcennější kov.

Paříž (Aktualizováno: 23:29 5. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédský skokan o tyči Armand Duplantis při olympijském závodě v Paříži překonal světový rekord, když skočil 625 centimetrů

Švédský skokan o tyči Armand Duplantis při olympijském závodě v Paříži překonal světový rekord, když skočil 625 centimetrů | Foto: Lisa Leutner | Zdroj: Reuters

Rozhodovat o medailích se v tyčkařském sektoru začalo na 595 centimetrech. Duplantise si do té doby diváci moc neužili. Fenomenální Švéd šetřil silami a předvedl jim jen dva čisté skoky. Krok s ním udržel jen Američan Sam Kendricks, mistr světa z roku 2019. Opakoval se tak jejich souboj z Dauhá, který Američan vyhrál jen díky lepšímu zápisu, když oba tehdy překonali 597 cm.

2:02

Jsem překvapená, jak málo stačilo na finále, přiznává tyčkařka Švábíková po úspěšné olympijské kvalifikaci

Číst článek

V Paříži si to rozdali na šesti metrech a uspěl jen Duplantis. Stejnou výšku zkoušel i stříbrný Řek z mistrovství Evropy Emmanuil Karalis, což by znamenalo zlepšení jeho osobního rekordu o sedm centimetrů. Laťku shodil, ale i tak byl hodně spokojený s bronzem.

Plánovaný program na Stade de France už dávno skončil a diváci sledovali jen jediného muže. Duplantis nejprve překonal 610 cm, čímž stanovil nový olympijský rekord, a pak si nechal dát laťku na 625, tedy o centimetr víc než při dubnovém mítinku v čínském Sia-menu. Na třetí pokus se přes ni přenesl, světový rekord zlepšil už podeváté.

V Paříži se atletické rekordní tabulky změnily podruhé. Hned v úvodu soutěží se o první zápis postarala americká smíšená štafeta na 4x400 metrů.

Pětka pro Chebetovou

O tempo na 5000 metrů se starala světová rekordmanka Gudaf Tsegayová z Etiopie, ale v závěru se přes ni přehnala většina soupeřek a skončila až devátá. Keňanka Chebetová ve finiši porazila krajanku Faith Kipyegonovou v čase 14:28,56 a překazila jí hned první krok k plánovanému zlatému double v kombinaci s patnáctistovkou.

Kipyegonová byla navíc v cíli diskvalifikována za strkanici s Tsegayovou. Na druhé místo se tak posunula obhájkyně zlata Sifan Hassanová z Nizozemska, která v Paříži poběží i dvojnásobnou trať a maraton. Po zpětném protestu se však Keňanka vrátila na druhé místo a Hassanové tedy patří třetí místo. Na čtvrtém místě překvapila Italka Nadia Battoclettiová, která si zlepšila osobní rekord o víc než tři sekundy.

Diskařka Allmanová se při prvním pokusu neudržela v kruhu, ale pak už házela dál než všechny soupeřky. Jako jediná z finalistek měla letos na kontě sedmdesátimetrové body. Yaime Pérezová z Kuby, která letos pokusem přes 73 metrů zapsala nejdelší hod od roku 1989, do Paříže nedorazila.

Dramatický boj o stříbro pro sebe rozhodla jen díky lepšímu druhému pokusu Číňanka Feng Pin, mistryně světa z roku 2022. Ten nejdelší 67,51 měla přesně stejný jako Chorvatka Sandra Elkasevičová, která pod dívčím jménem Perkovičová vyhrála v Londýně i v Riu de Janeiro. V červnu se připomněla triumfem na mistrovství Evropy, v pařížském finále si vylepšila letošní maximum, ale stačilo to jen na bronz.

Osmistovkařka Hodgkinsonová letos neprohrála ani jeden závod a nepokazila si to ani v olympijském finále, které zvládla za 1:56,72. V závodě šla brzy do čela a odrazila útok mistryně světa Mary Moraaové z Keni, která ji porazila v Budapešti. Keňanku před cílem předběhla ještě Tsige Dugumaová z Etiopie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme