Sparta se rozloučila s Evropskou ligou domácí porážkou s AC Milán. Liberec uhrál na závěr bod

Fotbalisté pražské Sparty zakončili působení v Evropské lize prohrou 0:1 s AC Milán. Ve skupině H skončila Sparta třetí s šesti body za dvě výhry nad Celticem Glasgow. Liberec remizoval v závěrečném utkání doma s Crvenou zvezdou Bělehrad bez branek. Severočeši měli před zápasem rovněž jistotu třetího místa v tabulce. Přehled výsledků 6. kola základních skupin Evropské ligy najdete na konci článku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání Evropské ligy mezi Spartou a AC Milán

Utkání Evropské ligy mezi Spartou a AC Milán | Foto: DAVID W CERNY | Zdroj: Reuters

Letenští, kteří prohráli třetí soutěžní zápas v řadě a sedmý z posledních deseti duelů, nastoupili oproti nedělnímu ligovému derby se Slavií s úplně jinou základní sestavou. Také Milán šetřil své největší opory.

Leverkusen si došel pro první místo ve skupině, Slavii nasázel čtyři góly. Dvakrát se trefil Bailey

Číst článek

Italský tým si výhrou na Spartě zajistil prvenství ve skupině H. Dosavadní lídr z Lille totiž prohrál 2:3 na hřišti Celticu a postoupil z druhého místa.

Vůbec poprvé v soutěžním duelu se v základní sestavě Sparty objevil sedmnáctiletý obránce Vitík, který dosud za Letenské odehrál jedinou minutu v domácím zápase s Lille. Záložník Wiesner v této sezoně ještě neodehrál ani minutu, útočníci Minčev a Plavšič nastoupili v Evropské lize poprvé v základní sestavě.

Také Milán nechal své největší opory buď na lavičce nebo doma. Z nedělního duelu proti Sampdorii Janov zůstal v základní sestavě jen Tonali. Ve skupinové fázi soutěže se poprvé od začátku představil devatenáctiletý záložník Daniel Maldini, syn milánské legendy Paola Maldiniho.

Milán začal zápas náporem a už ve 3. minutě musel gólman Heča vykopnout střelu Dalota z rohu malého vápna. O čtyři minuty později zůstal po nákopu Sáčka za milánskou obranou Polidar, míč však ze vzduchu špatně trefil a brankář Tatarusanu jej snadno lapil.

Ve 23. minutě se už hosté radovali. Hauge po přihrávce Dalota prošel z levé strany kolem Wiesnera do pokutového území a střela mezi nohama Vitíka mířila kolem Heči přesně k levé tyči.

Vyrovnat mohla Sparta v 57. minutě, kdy Polidarův centr zády k brance posunul Minčev na střídajícího Krejčího mladšího, který byl sám před Tatarusanem, gólman AC však stačil vyběhnout a střelu vyrazil. O deset minut později další střídající hráč Karlsson hledal na zadní tyči Vitíka, ten však před odkrytou brankou na míč nedoskočil.

Tlak Sparty v 77. minutě zastavil stoper Plechatý, který na polovině hřiště zastavil skluzem unikajícího Leaa a německý sudí Siebert jej bez předchozího napomenutí vyloučil.

O devět minut později se sparťané dožadovali pokutového kopu po Haugeho hře rukou v pokutovém území, Siebert ji však za nedovolenou neposoudil. Největší šanci na vyrovnání měl ve třetí minutě nastavení po pasu Součka za obranu Milána Karlsson, který šel sám na Tatarusana, střela se mu však nepovedla a brankář ji stačil lapit.

Sparta Praha - AC Milán 0:1 (0:1)
Branka: 23. Hauge. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn (všichni Něm.). ŽK: Sáček, Polidar, Heča - Krunič, Maldini, Castillejo. ČK: 77. Plechatý (Sparta). Bez diváků.

Sestavy:
Sparta: Heča - Vitík, Plechatý, Lischka - Wiesner, Souček, Sáček (82. Krejčí I), Polidar - Karabec (45. Krejčí II) - Minčev (65. Juliš), Plavšič (65. Karlsson). Trenér: Kotal.
AC Milán: Tatarusanu - Conti, Duarte, Kalulu, Dalot - Tonali, Krunič - Castillejo, Maldini (78. Kessie), Hauge (90. Díaz) - Colombo (67. Leao). Trenér: Pioli.

Pod Ještědem gól nepadl

Liberec si zahrál skupinu evropských pohárů popáté v historii a postoupit dokázal jen v sezoně 2013/14. V tomto ročníku uhrál v šesti zápasech sedm bodů za remízu a dvě vítězství nad posledním Gentem. Do skupiny Slovan prošel přes tři předkola kvalifikace.

Dvě fotbalové velmoci a domácí výběr. Lvíčata se na šampionátu utkají se Španělskem, Itálií a Slovinskem

Číst článek

Liberec na konci října v Bělehradě poprvé v historii inkasoval v jednom zápase evropských pohárů pět branek. Část týmu už ale tehdy byla zasažena koronavirem, který mužstvo naplno postihl před následným duelem na hřišti Hoffenheimu. Tentokrát Severočeši nasadili prakticky nejsilnější sestavu, jen v brance dostal před gólmanskou jedničkou Nguyenem přednost Knobloch.

Za Crvenou zvezdu nastoupil Kanga, který se představil v Česku poprvé od letního odchodu ze Sparty. Gabonský záložník v červenci ve finále domácího poháru proměněnou penaltou zařídil Pražanům výhru 2:1 v Liberci.

Po opatrném úvodu měl první větší šanci v 25. minutě Mosquera, ze strany ale mířil nad branku. Ve 40. minutě zahrával Liberec kousek za vápnem přímý kop a Marovu střelu vytáhl na roh gólman Borjan. O dvě minuty později měli blízko k vedení Bělehradští, El Fardou Ben ale po Mikulově podskočení centru trefil jen tyč.

Čtyři minuty po změně stran podržel Slovan Knobloch, který vyrazil Ivaničovu střelu ze strany. Následně Falcinelli dostal míč do sítě rukou a gól nemohl platit. Ivanič pak prodloužil centr a Rodičovi chyběl kousek, aby dorážel na zadní tyči.

Crvena zvezda, která už před zápasem měla jistotu druhého místa a postupu, se neprosadila ani v 69. minutě. Střídající Nikolič, jenž nahradil Kangu, pálil nad. Na opačné straně Borjan vytáhl Sadílkův pokus z přímého kopu. Bezbrankový stav nezlomil ani agilní Nikolič, který v 78. minutě zamířil těsně vedle.

Slovan Liberec - Crvena zvezda Bělehrad 0:0
Rozhodčí: Gestranius - Aravirta, Alakare (všichni Fin.). ŽK: Hilál, Beran - Degenek, Falcinelli, Gobeljič, Gajič. Bez diváků.

Sestavy:
Liberec: Knobloch - Koscelník, Jugas, Kačaraba, Mikula - Sadílek, Mara - Pešek (68. Matoušek), Beran (68. Hromada), Mosquera (89. Fukala) - Hilál (75. Rabušic). Trenér: Hoftych.
Crvena zvezda: Borjan - Rodič (71. Gobeljič), Milunovič, Degenek (81. Pankov) - Gajič, Kanga (53. Nikolič), Sanogo, Petrovič, Ivanič (71. Boakye) - El Fardou Ben (81. Erakovič), Falcinelli. Trenér: Stankovič.

Výsledky 6. kola základních skupin fotbalové Evropské ligy

Skupina A

CSKA Sofia - AS Řím 3:1 (2:1)
Branky: 34. a 55. Sowe, 5. Tiago Rodrigues - 22. Milanese.

Young Boys Bern - Kluž 2:1 (0:0)
Branky: 90.+3 Nsame z pen., 90.+6 Gaudino - 84. Debeljuh. ČK: 90+5 Nsame - 90. Balgradean, 90.+8 Djokovič.

Skupina B

Rapid Vídeň - Molde 2:2 (1:1)
Branky: 43. Ritzmaier, 90. Ibrahimoglu - 12. a 46. Eikrem.

Dundalk - Arsenal 2:4 (1:2)
Branky: 22. Flores, 85. Hoare - 12. Nketiah, 18. Elneny, 67. Willock, 80. Balogun.

Skupina C

Beer Ševa - Nice 1:0 (0:0)
Branka: 72. Hatuel.

Bayer Leverkusen - Slavia Praha 4:0 (2:0)
Branky: 8. a 32. Bailey, 59. Diaby, 90.+1 Bellarabi.

Skupina D

Lech Poznaň - Glasgow Rangers 0:2 (0:1)
Branky: 31. Itten, 72. Hagi.

Standard Lutych - Benfica Lisabon 2:2 (1:1)
Branky: 12. Raskin, 60. Tapsoba - 16. Everton, 67. Pizzi z pen.

Skupina E

PAOK Soluň - Granada 0:0

PSV Eindhoven - Omonia Nikósie 4:0 (1:0)
Branky: 90.+1 a 90.+3 Piroe, 36. Malen, 63. Dumfries z pen.

Skupina F

Rijeka - Alkmaar 2:1 (0:0)
Branky: 52. Menalo, 90.+3 Tomečak - 57. Wijndal. ČK: 81. Karlsson (Alkmaar).

Neapol - San Sebastian 1:1 (1:0)
Branky: 35. Zieliňski - 90.+2 Willian José.

Skupina G

Braga - Luhansk 2:0 (0:0)
Branky: 61. vlastní Abu Hanna, 68. Horta.

Leicester - AEK Atény 2:0 (2:0)
Branky: 12. Ünder, 14. Barnes.

Skupina H

Celtic Glasgow - Lille 3:2 (2:1)
Branky: 22. Jullien, 28. C. McGregor z pen., 75. Turnbull - 24. Ikoné, 71. Weah.

Sparta Praha - AC Milán 0:1 (0:1)
Branka: 23. Hauge.

Skupina I

Maccabi Tel Aviv - Sivasspor 1:0 (0:0)
Branka: 67. Saborit.

Zápas Villarreal - Karabach byl odložen kvůli hromadné koronavirové nákaze v týmu Karabachu.

Skupina J

Ludogorec Razgrad - LASK Linec 1:3 (0:0)
Branky: 46. Manu - 56. Wiesinger, 62. Renner z pen., 67. Madsen. ČK: 62. Santana (Razgrad).

Tottenham - Antverpy 2:0 (0:0)
Branky: 57. Carlos Vinícius, 71. Lo Celso.

Skupina K

Dinamo Záhřeb - CSKA Moskva 3:1 (2:0)
Branky: 28. Gvardiol, 41. Oršič, 75. Kastrati - 77. Bistrovič.

Wolfsberg - Feyenoord Rotterdam 1:0 (1:0)
Branka: 31. Joveljič.

Skupina L

Hoffenheim - Gent 4:1 (2:0)
Branky: 21. a 49. Beier, 26. Skov, 64. Kramarič - 81. Fortuna.

Slovan Liberec - Crvena zvezda Bělehrad 0:0

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme