Osm zápasů, exkluzivní týdny a konec ‚sestupů‘. Jak se proměnil formát evropských fotbalových soutěží?

Od aktuální sezony se změnil formát evropských pohárů. Už se nebudou hrát v tradičních skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy. Každého z 36 účastníků Ligy mistrů bude v základní fázi čekat osm zápasů, tedy o dva více, než dosud. Podobná reforma čeká i Evropskou ligu a Evropskou konferenční ligu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo fotbalové Ligy mistrů

Logo fotbalové Ligy mistrů | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Klíčovou změnou je odklon od současného systému skupinové fáze. Od sezony 2024/25 se základní fáze Ligy mistrů - nyní přejmenované na fázi ligovou - zúčastní 36 klubů, tedy o čtyři více, než v letech minulých.

Všechny kvalifikované týmy se sejdou v jedné velké skupině, která bude následně rozdělena na čtyři výkonností koše podle koeficientu jednotlivých zemí. Poté se každému soupeři nalosuje osm týmů - dvojice z určených košů - a týmy odehrají osm zápasů.

Na Spartě bývá skvělá atmosféra a s Malmö to bude výjimečné, myslí si Horváth. V útoku čeká Olatunjiho

Číst článek

Nebudou již hrát se třemi soupeři dvakrát - doma a venku, místo toho je čekají zápasy s osmi různými týmy, přičemž polovinu těchto zápasů odehrají doma a polovinu venku.

Fotbalisté Slavie by v případě postupu přes Lille byli ve třetím výkonnostním koši, Letenští by při překonání Malmö skončili až ve čtvrtém koši.

„Hlavní výhody nového formátu? Změny přinesou víc zajímavých zápasů, kluby budou mít o co hrát až do konce ligových částí a pořadí bude od začátku hůř predikovatelné. Ligové části budou pro fanoušky opravdu zajímavé,“ prohlásil Giorgio Marchetti pro web Fotbalové asociace České republiky.

Prvních osm celků čeká přímý postup do osmifinále, další na 9. až 24. místě nastoupí do play off. Ostatní týmy v Evropě skončí. Neplatí tak pravidlo „sestupu“, v nové sezoně už se nedá z Ligy mistrů „propadnout“ do Evropské ligy, stejně tak z Evropské ligy do Konferenční ligy.

Změna losování

S novým formátem se v nadcházející sezoně změní i formát losování fotbalové Ligy mistrů. Místo klasického ceremoniálu s pomocí loterijních míčků, který se dosud praktikoval, bude 29. srpna v Monaku mix ručního a automatického losování. 

Los začne devíti týmy z prvního koše podle klubového koeficientu. Každému z těchto devíti týmů během několika sekund náhodně přiděleni dva soupeři z košů jedna až čtyři a také bude okamžitě známo, ve kterých zápasech bude mít mužstvo výhodu domácího prostředí.

Proces pak bude pokračovat stejným způsobem s koši dva až čtyři. Výjimka se týká případů, kdy by se vylosovaly týmy ze stejné země - v tom případě úkon neplatí a opakuje se.

V jarní části soutěží nebude žádné losování potřeba, protože nasazení pro vyřazovací část bude určeno na základě umístění v základní části.

Exkluzivní týdny

Zápasy Ligy mistrů a Evropské ligy se budou hrát od září do ledna, zatímco zápasy Evropské konferenční ligy se budou hrát od září do prosince. Každá ze tří klubových soutěží UEFA bude mít jeden exkluzivní zápasový týden, ostatní dvě soutěže nebudou v tomto týdnu naplánovány.

V exkluzivním týdnu Ligy mistrů se budou zápasy soutěže hrát v úterý, ve středu a ve čtvrtek. V týdnu věnovaném Evropské lize se budou zápasy Evropské ligy hrát ve středu a ve čtvrtek. Třetí soutěž se bude hrát vždy jen ve čtvrtek.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme