Palírny na Přerovsku nahrazují nedostatek letního ovoce bezovými květy, pálí i zahradní kiwi
Pálenice na střední Moravě zažívají jeden z nejslabších startů sezony. Třeba ve Stříteži nad Ludinou na Přerovsku za týden vypálí tolik kvasu co jindy za jediný den. Na vině jsou jarní mrazy, které zničily úrodu letního ovoce. Lépe by na tom měly být dozrávající jablka a švestky.
Někteří ze zákazníků palíren využívají alternativních surovin. Třeba Libor Nový nedá dopustit na bezový květ. „Bezinka se letos vydařila a je velice dobrá. Jinak vše pomrzlo, meruňky i ryngle,“ přiznává.
Palič Karel Wolfram ze Stříteže nad Ludinou potvrzuje, že začátek letošní sezony opravdu nepatří k nejlepším. Namísto klasických surovin se čím dál častěji zákazníci uchylují k méně obvyklým surovinám, pálí se zahradní kiwi i moruše.
Letošní úroda ovoce je slabá kvůli jarním mrazům. Na Přerovsku proto pálí i netradiční plodiny. Natáčela Jana Zemková
Na rozdíl od letního ovoce slibuje úroda toho podzimního nadějnější vyhlídky. Zdá se, že bude dost jablek a švestek. A že tedy ještě přijde čas, kdy paliči budou trávit v práci čtyřiadvacet hodin denně. „To bude od rána do rána,“ dodává s úsměvem Libor Nový.