Na tradičním vinobraní v Praze nechybí burčák ani koncerty
Možností navštívit vinobraní v Praze je celá řada. Koná se na Vinohradech, Pražském hradě či Kampě. Náměstí Míru se v pátek odpoledne změnilo ve stylové tržiště. Prodejci tu nabízejí například řemeslné výrobky, ale samozřejmě hlavně víno.
„My jsme přišli cíleně za burčákem,“ říká jedna z návštěvnic vinobraní na náměstí Míru.
Podle jednoho z prodejců z okolí Znojma dnes lidé preferují polosuchá vína s hladším charakterem a méně kyselá. Pokud jde o burčák, kvalitní nápoj by podle něj měl být vyrobený takovým způsobem, aby byl lahodný.
„To znamená, že má mít méně alkoholu, řekněme kolem dvou tří procent objemových, a hlavně dostatek zbytkového cukru, aby byl příjemný, lahodný,“ řekl.
Na náměstí Míru prodávají víno také doslova domácí vinaři z nedaleké Grébovky, na jejichž burčák stáli lidé frontu.
„Vzhledem k tomu, že už s zúčastňujeme těchto akcí od roku 2001, tak už zhruba odhadneme spotřebu, a protože i obděláváme víno na historické vinici Grébovka, máme dostatečné zázemí,“ řekl jeden z pražských vinařů.
Letošní úroda vína podle vinařů prodávajících v centru Prahy vypadá velmi slibně a pokud dobré počasí vydrží do poloviny října, mají s milovníci vína určitě na co těšit.
Víno na Malé Straně
Na Kampu zítra přijedou muzikanti z Horňácka v rámci Malostranského vinobraní.
Jeden z organizátorů Malostranského vinobraní Martin Kotas mluví o tom, co návštěvníky čeká, v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3
„Akce začíná ve dvě hodiny v parku Kampa přímo na trávníku. Asi to nejdůležitější, co účastníky čeká, je, ž přijede 70 muzikantů z Horňácka, což je takový specifický kraj se specifickou hudbou,“ řekl jeden z organizátorů Martin Kotas.
Dodal, že se letos jedná už o třetí ročník a pokaždé akce sklidila docela velký úspěch a rozšířila lidem obzory. Návštěvníkům dále slíbil burčák od 15 vinařů, slivovici a proslulé horňácké klobásy.