Evropský parlament ovlivňuje 70 procent legislativy. Přesto volby netáhnou

Evropské volby často voliče moc nezajímají, k minulým jich přišlo jen málo přes 28 procent. Evropský parlament přitom ovlivňuje národní legislativu víc, než si většina Čechů připouští. Podle odhadů až ze 70 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

„Parlament je dnes pevnou součástí hlavních evropských institucí vedle Komise a Rady. Bez souhlasu poslanců nemůže většina eurozákonů vstoupit v platnost,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Velký sál ve Štrasburku, kde se parlament schází, je tak při každém hlasování pod drobnohledem celé Evropy.

Nad některými rozhodnutími parlamentu běžný občan jásá, jako když poslanci výrazně omezili maximální cenu, kterou zaplatí za používání mobilních telefonů v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důležitosti Evropského parlamentu mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska

Z jiných rozhodnutí europoslanců ale jejich kolegy v Unii leckdy bolí hlava. Třeba parlament smetl ze stolu zásadní reformu telekomunikačního trhu a to jen proto, že někteří poslanci chtěli uznat přístup k internetu za zásadní lidské právo.

Přesto ale existuje jeden paradoxní trend. Pravomoci europarlamentu pravidelně narůstají, ale účast lidé ve volbách stejně pravidelně klesá.

„Občané necítí, že by hlasování do europarlamentu bylo stejně důležité jako v národních volbách,“ říká Simon Taylor z týdeníku European Voice.

Evropský parlament | Foto: European Parliament

„Pravomoci parlamentu se zvýšily, ale stále nemůže rozhodovat o věcech, které jsou pro lidi skutečně důležité. Jako jsou daně, kvalita vzdělávání nebo předpisy ve zdravotnictví,“ připomíná Taylor.

Poslanci mají pravomoci hlavně v technických záležitostech, jako jsou mobilní telefony nebo bezpečnost pneumatik.

„Většinu pravomocí týkajících se domácích záležitostí mají pořád v rukou jednotlivé vlády,“ dodává Taylor.

Volby do Evropského parlamentu 2014: národní pravidla | Foto: Michal Jindra

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme