V horku není dobré být na přímém slunci. Třeba zedníci se tomu ale nevyhnou

V Česku i dnes panuje tropické počasí. Úmorná vedra nejhůře snášejí senioři, děti a nemocní lidé. A vysoké teploty nedělají dobře ani zvířatům. Lékaři radí hodně pít a omezit přes poledne pohyb na slunci. Některé profese se mu ale nevyhnou, například zedníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pitný režim (ilustrační foto)

Pitný režim (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zedníci pracují venku často celé dny. Ale pitný režim rozhodně nepodceňují. Štěpán Luljak z Jesenicka už kvůli dehydrataci jednou na stavbě zkolaboval.

„Zrovna včera, úplně jsem zapomněl pít. Člověk si vezme dva litry vody, najednou se udělá teplo a je hned pryč,“ říká.

Podle něj záleží také na tom, co člověk zrovna dělá za práci. „Když se dělá v prachu, tak vypiju i šest litrů za šichtu,“ dodává.

Pitný režim je ale podle něj jen jeho starost, zaměstnavatel jim žádnou vodu nekupuje. Stejně jako opalovací krémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bojují s vedrem zedníci se ptala reportérka Andrea Švubová

„Někdy jsem úplně spálený, na zádech mám vypálené fleky,“ ukazuje zedník. Chrání se ale přesto většinou jen čepicí na hlavě.

Horké počasí může způsobit zdravotní komplikace. Opatrní by měli být především senioři, malé děti, kardiaci a chronicky nemocní lidé. Chránit by se ale měli i zdraví lidé.

Velmi důležité je dostatečně pít - vodu nebo čaj a raději se vyhnout alkoholu nebo nápojům s kofeinem.

Horku by se měl přizpůsobit i jídelníček, tedy jíst lehké potraviny se spoustou vitamínů. Odborníci radí vyhýbat se přímému slunci a více odpočívat a sportovat raději ráno nebo večer.

Vedro ale působí i na zvířata. Stanislav Jemelka na statku v Kozlovicích u Přerova chová 35 býků. Zvířata podle něj lépe snáší chlad než horko.

„Mají nepřetržitě k dispozici vodu, vodou se i ochlazují. A víc odpočívají,“ říká Jemelka.

Krávy v kravíně | Foto: Patrik Rozehnal

Současné tropické počasí dělá starosti i hasičům, kteří častěji vyjíždějí k požárům.

Kvůli vysokým teplotám by měli lidé v přírodě dodržovat základní pravidla - nerozdělávat oheň, nekouřit a nepoužívat například přenosné vařiče. Na paměti by měli mít i zákaz vypalování trávy a porostů.

Výstraha před vysokými teplotami | Foto: Český rozhlas

Jana Zemková, Andrea Švubová, Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme