Lidé v severočeských městech podepisují petice proti hernám a hazardu

Úplný zákaz hazardu na území svých měst chtějí někteří obyvatelé Chomutova, Ústí nad Labem i Teplic. V peticích požadují úplný zákaz hazardu nebo vypsání místních referend o zákazu heren. Radnice jsou zatím zdrženlivé, aktivitu organizátorů petic většinou nechtějí komentovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diskutované hrací automaty

Diskutované hrací automaty | Foto: Michal Trnka

„Najednou jsem měl pocit, že bych mohl v životě taky něco vyhrát, když je to potřeba,“ popisuje Martin Svoboda moment, kdy poprvé usedl k hernímu automatu. Čas od času menší částku vyhrál, nakonec ale skončil s několikamilionovým dluhem.

„Následně se pak člověk dostal do koloběhu různých půjček, až po zadlužování u různých bankovních i nebankovních ústavů, lichvářů,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O boj obyvatel severočeských měst proti hernám se zajímal reportér Jan Beneš

Martina k odborné léčbě ze závislosti na hracích automatech přiměla až smrt jeho matky. Jde o jeden z mnoha lidských příběhů, na jejichž začátku je touha po výhře, na konci pak lidská tragédie. Ve městech proto začínají vznikat hnutí a sdružení, která proti hazardu bojují. Například peticemi.

„Nasbírali jsme 4100 podpisů. Úředníci mají maximálně 15 dní na to, aby zkontrolovali jejich správnost,“ říká Tereza Dvořáková z chomutovské iniciativy Nechceme Palermo. Pod petici požadující vyhlášení referenda o zákazu hazardu se tolik podpisů podařilo nasbírat za necelé dva měsíce.

Chomutov vyhlášku má

Chomutov už vyhláškou hazard reguluje. V celém městě smí být herní automaty jen ve dvou bývalých bunkrech civilní obrany.

„V Chomutově je to rozhodně v místech, kde jsou chudší lidé, tam mají být ty dvě městem povolené herny,“ vysvětluje Tereza Dvořáková, proč proti hazardu v Chomutově bojují.

Chomutovský magistrát nechce aktivitu petičníků komentovat. „Magistrát podanou petici přijal. Předložený návrh musí zkontrolovat jak část položení otázky, tak i podpisy, které byly doručené,“ konstatuje pouze mluvčí magistrátu Šárka Schönová .

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Projednat petici chomutovští zastupitelé v červnu zřejmě nestihnou. Měli by se jí tedy zabývat v září. Stejná situace je v Teplicích, kde obdobná petice vznikla už před rokem.

Magistrát ale vyhodnotil značnou část podpisů jako neplatných a sdružení Pro polis, které petici organizovalo, muselo podpisy doplnit. Na počátku června proto odnesli petici na magistrát v Teplicích podruhé.

„Máme dvě otázky, jedna znamená zrušení heren na území města Teplice a druhá je jistý kompromis, tedy zrušení heren do sta metrů od veřejných budov. V Teplicích by asi 50 procent heren šlo pryč,“ objasňuje Jakub Mráček ze sdružení Pro polis.

Úplný zákaz není třeba, míní někteří

Martin Svoboda poté, co se vyléčil ze závislosti na hracích automatech, založil sdružení Občané proti hazardu. Podle něj není nutné hazard vykázat z měst úplně, stačí jen výrazně snížit počet hracích přístrojů.

„Když jsem sdružení Občané proti hazardu zakládal, bylo tady výrazně nad sto tisíc herních povolení. Já si myslím, že když budeme na desetině toho počtu, bylo by to dostatečné a nebyly by tady efekty prohibice,“ míní.

Petice za místní referendum proti hazardu běží také v Ústí nad Labem, Štětí, Litoměřicích nebo Lovosicích.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme