V Praze a středních Čechách mohou lidé v rámci Noci kostelů navštívit stovky míst

Stovky velkých i malých sakrálních staveb budou dnes v Praze a Středočeském kraji otevřené v rámci páté Noci kostelů. Ta začíná v šest hodin večer a na většině míst potrvá až do půlnoci. Lidé při ní budou moci nejen objevovat jindy nepřístupné prostory, ale také poslouchat koncerty, přednášky či bohoslužby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noc kostelů na Vyšehradě v roce 2012

Noc kostelů na Vyšehradě v roce 2012 | Foto: Adriana Krobová

Do noci kostelů se letos zapojuje asi 1500 sakrálních staveb po celé České republice. V Praze a okolí se jedná o stovky míst. Jejich seznam lze najít na stránkách Noci kostelů zde.

V případě pražských kostelů bývá tradičně největší zájem o turistické stavby, jako je katedrála svatého Víta na Pražském hradě nebo malostranský kostel svatého Tomáše. Na Malé Straně bude zřejmě lákat i Pražské Jezulátko v chrámu Panny Marie Vítězné.

Co objevovat je však i mimo centrum města. Podle organizátora akce Miloše Szabo nabízí každá městská část Prahy desítky kostelů. „Ať už člověk bydlí kdekoli, je to otázka několika set metrů a určitě nějaký kostel najde,“ říká Szabo.

Na většině míst bude připravený i kulturní program – lidé uvidí výstavy sakrálních předmětů nebo mohou vyslechnout bohoslužby či liturgické písně.

Podobné je to i na území Středočeského kraje. V Benešově bude hlavní program v kostele svatého Mikuláše. Ten bude lákavý hlavně pro děti. Zatímco jejich rodiče budou chodit na prohlídky do horní zvonice, mohou se děti 'ulít' a zůstat na farní zahradě. Připravena tam pro ně bude hudba a malé občerstvení.

Logo Noci kostelů 2014 | Foto: Noc kostelů

V kutnohorském chrámu svaté Barbory zase organizátoři lidem vysvětlí, jak vznikají okenní vitráže. Vůbec poprvé při tom odhalí okno v jižní kapli chrámu, které vzniklo teprve nedávno na počest svaté Anežky.

I na dalších místech by měli návštěvníci získat od přítomných pracovníků dostatek informací. „O programu, který se v tom kostele chystá a také o dalším kostele, který by lidé mohli navštívit,“ doplňuje Szabo.

Akce láká rok co rok více lidí. Předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr se domnívá, že je to tím, že nevěřící se během roku do kostela často bojí vkročit.

„Noc kostelů člověku vlastně umožňuje říct ano, já tam jdu z jiných důvodů, já se tam jdu jenom podívat. Ale současně tam může zaslechnout něco, co je právě těžištěm víry v Pána Boha, že je to něco, co mě oslovuje, co mně pomáhá, co mně otevírá nové obzory, co mně dává naději,“ podotýká Fajfr.

Noc kostelů hostil i kutnohorský světoznámý chrám svaté Barbory | Foto: Michal Trnka

Magdaléna Medková, kov, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme