Teplárnám kvůli mírné zimě poklesly dodávky o 15 až 20 procent

Teplárny napříč celou republikou dodaly méně tepla do domácností. Právě kvůli nadprůměrně vysokým teplotám v zimě výrazně klesla spotřeba tepelné energie. Lepší zpráva je to naopak pro domácnosti, které ušetří tisíce korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení - regulace teploty

Topení - regulace teploty | Foto: Ladislav Bába

Například Pražská teplárenská, jedna z největších teplárenských společností v Česku, zaznamenala v období od loňského září do letošního března pokles dodávek tepla o 15 procent. Jinde v republice jsou na tom teplárny v průměru stejně, pokles je mezi 15 a 20 procenty.

„V tuto chvíli je zatím předčasné hodnotit celý rok 2014, protože nižší dodávky tepla mohou být vykompenzovány například nadprůměrně chladnými podzimními nebo zimními měsíci. Ceny tepelné energie jsou kalkulovány vždy pro daný kalendářní rok, a pokles prodejů v jednom roce tedy není možné kompenzovat nárůstem ceny v roce následujícím,“ vysvětluje mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak letošní mírná zima ovlivnila dodávky tepla, zjišťoval Jaroslav Gavenda

Domácnosti díky mírné zimě za dodávky tepla ušetří. Konkrétní částky upřesňuje mluvčí Teplárenského sdružení České republiky Pavel Kaufmann.

„Průměrné úspory u domácností se pohybují mezi 1150 až 1700 korunami, v průměru je to tedy 1300 korun. Pokud by to chtěl někdo přesně podle toho, kde bydlí, tak meziročně by v těch dvou zimách měla domácnost ušetřit necelé tři gigajouly. Takže když vypočítá cenu gigajoulu krát tři, tak zjistí, jakou bude mít přibližně úsporu.“

Letošní březen byl podle České hydrometeorologického ústavu nejteplejší za posledních 50 let. Na nižší spotřebě tepla domácností se ale mohlo projevit také to, že lidé zateplují domy, a snaží se tak snížit náklady na vytápění.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme