Někdejší redaktor Československého rozhlasu Bedřich Utitz dostal Cenu Arnošta Lustiga

Novým držitelem Ceny Arnošta Lustiga je třiadevadesátiletý válečný veterán a novinář Bedřich Utitz. Dostal ji za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost. Tedy za vlastnosti, které podle zakladatelů ceny odkazují na spisovatele Arnošta Lustiga. Před Utitzem cenu získali moderátorka Kamila Moučková a biskup Václav Malý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bedřich Utitz přijímá blahopřání od nositelky Ceny Arnošta Lustiga za rok 2012 Kamily Moučkové

Bedřich Utitz přijímá blahopřání od nositelky Ceny Arnošta Lustiga za rok 2012 Kamily Moučkové | Zdroj: ČTK

Bedřich Utitz byl vojákem československé jednotky v Tobruku v roce 1943, byl ve Velké Británii.

Po válce se věnoval novinařině. Pracoval pro agenturu ČTK, v 50. letech nastoupil jako redaktor do Československého rozhlasu. Tam se také potkal s Arnoštem Lustigem.

„Arnošt Lustig pracoval jako redaktor u mě v rozhlase a s ním jsem zažil velice zábavné časy. Ano, on byl skutečně ‚lustig‘. A byl to – nechci, aby, se to teď považovalo za pomluvu – šašek redakce,“ vzpomínal Utitz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost Bedřicha Utitze, který dnes převzal Cenu Arnošta Lustiga, připomněla Michaela Vetešková

V rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že mít cenu Arnošta Lustiga považuje za čest. „Protože už jsem dostal celou řadu cen, ale to byly hlavně vojenské ceny, to nic není - po určité době automaticky dostanete další řád. Dostal jsem řád Tomáše Garrigue Masaryka, a to z ruky Václava Havla, a to je řád, kterého si velice cením,“ řekl.

„Řádu Arnošta Lustiga si velice vážím, protože...Nechci říct, že myslím, že si ho zasloužím, ale myslím, že se nemůžu stydět za to, že jsem ho dostal,“ dodal Bedřich Utitz.

Po srpnové okupaci se Utizt rozhodl pro emigraci a žil v Německu, kde v Kolíně nad Rýnem spoluzaložil nakladatelství Index, které do konce 80. let vydalo na dvě stovky titulů v Československu zakázaných autorů.

Třiadevadesátiletý válečný veterán a novinář Bedřich Utitz převzal Cenu Arnošta Lustiga | Foto: ČTK

Michaela Vetešková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme