Kodaňská zoo opět pobouřila veřejnost. Utratila čtyři zdravé lvy

Kodaňská zoo se ve světě v poslední době "proslavila" trochu skandálním způsobem. Před několika týdny utratila zdravé žirafí mládě kvůli špatné genetické výbavě. I přes protesty z celého světa ve svých pro mnohé kontroverzních praktikách pokračuje dál. Tento týden utratila čtyři lvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lvi barbarští v Zoo Olomouc

Lvi barbarští v Zoo Olomouc | Foto: Zoo Olomouc

Bylo prý nutné udělat prostor pro nového vůdce smečky. Utraceni proto byli čtyři lvi, dva ve věku 16 a 14 let a dvě lvíčata, která by se prý o sebe nemohla postarat sama, a stala by se tak brzy kořistí pro nového příchozího samce.

Ten by se měl k smečce připojit během několika dní. Dánští chovatelé tvrdí, že neměli jinou možnost. Snažili se prý oslovit jiné zoologické zahrady, aby se ujali lví rodiny. Na jejich žádost prý ale nikdo nereagoval.

Zoo už dříve utratila zdravou žirafu

Kodaňská zoo v minulosti vyvolala rozruch utracením žirafího mláděte. Zahrada prý tehdy chtěla zabránit příbuzenskému křížení a rozhodla se zvíře usmrtit. Největší rozhořčení ale vyvolal hlavně způsob, jakým to udělala.

Žirafě dali chovatelé nažrat, střelili ji do hlavy a následně zvíře skoro tři hodiny porcovali. Masem pak nakrmili šelmy. A to všechno před zrakem veřejnosti, včetně dětských návštěvníků.

Vedení zoo tento postup hájí, prý šlo o vzdělání laické veřejnosti. A ředitel zahrady Bengt Holst na tom nevidí nic špatného.

„Mám rád zvířata, a proto je chci zachránit, aby se jejich geny dobře vyvíjely. Je to jako očkování. Je to nepříjemné, když vás píchne jehla, ale víte, že potom vám bude líp, nebudete nemocní,“ tvrdí a dodává:

„Občas prostě musíte udělat něco, co se může zdát špatné, abyste dosáhli něčeho mnohem lepšího a hlavně správného. V tomto případě je to zdravá vyvíjející se populace.“

Pavlína Nečásková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme