Turci sestřelili v pohraničí syrské vojenské letadlo, Damašek to označil za nehoráznou agresi

Turecká armáda sestřelila v pohraničí syrské bojové letadlo. Podle Ankary porušilo tureckou suverenitu. Syrská vláda naproti tomu tvrdí, že se bombardér pohyboval jen nad Sýrií. V horské oblasti na severu země prý zasahoval proti povstalcům. Podle exilové organizace, která sleduje situaci lidských práv v syrské válce, nejspíš letadlo dopadlo na syrské území. Pilot se zřejmě stačil katapultovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko, Istanbul. Ilustrační foto

Turecko, Istanbul. Ilustrační foto | Foto: Jan Pravda

Islamisté bojující proti režimu Bašára Asada umístili na internet video, na kterém v pozadí stoupá z lesů dým a oni oslavují ztrátu nepřítele.

„Syrské letadlo narušilo náš vzdušný prostor. Náš letoun F16 proto vzlétnul a zasáhl. Proč? Protože když narušíte můj vzdušný prostor, náš trest musí být tvrdý,“ říkají.

Turecko stojí prakticky od počátku syrské války na straně rebelů, několik otevřených střetů turecké a syrské armády v pohraničí se neobešlo bez obětí.

Sestřelený letoun se pohyboval ve venkovské oblasti provincie Latakia, kde povstalci v pátek zahájily ofenzívu proti vládním silám. Hlavním cílem bojů je hraniční přechod Kasab, který jako poslední na 800 kilometrů dlouhé hranici kontroluje syrská armáda.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme