Válková chce prověřit práci pražských žalobců v kauzách Opencard a Blanka

Ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO chce prověřit činnost pražského městského státního zastupitelství. V dopise nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi píše, že jde konkrétně o kauzy Opencard a tunelu Blanka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně spravedlnosti Helena Válková | Zdroj: ČTK

Válková je znepokojena tím, že se nedaří postavit před soud potenciální viníky. Někteří dokonce následně vystupují v rolích svědků. Míří tím například na bývalého pražského primátora Pavla Béma.

Například v případu karet Opencard dostali bývalí úředníci pražského magistrátu podmíněné tresty a někteří musí i nahradit část způsobené škody. Podle předsedy soudu ale nebyli hlavními aktéry celého případu. Exprimátor Bém v kauze vypovídal jen jako svědek.

Stav řešení tohoto případu může být podle ministryně projevem nedostatečné kvality činnosti Městského státního zastupitelství v Praze.

„Věří, že tato situace není nejvyššímu státnímu zástupci lhostejná a že v rámci svých kompetencí přijme příslušná opatření, například ve formě nařízení kontroly skončené věci (v případě věcí odložených) či bude iniciovat dohledovou činnost ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ shrnulo ministerstvo postoj Válkové.

V další větvi případu čelí obvinění i členové předchozí pražské rady včetně současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), kteří rozhodli o prodloužení smlouvy s provozovatelem systému Opencard.

Ministryně pokládá za znepokojující i mediální informace o dalších případech týkajících se Prahy, například ohledně výstavby tunelu Blanka.

Primátor Hudeček se na Válkovou tento týden obrátil právě kvůli kauze výstavby tunelu Blanka. Případem se zabývá jak protikorupční policie, tak Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, přičemž podle primátora postupují protichůdně. Ministryni proto požádal o řešení tohoto rozporu.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme