Kyjev hlásí další dva mrtvé a hořící auta. Demonstrantům pomáhá boršč

Celkově přes tisíc zraněných si už vyžádaly nepokoje v Kyjevě. Nejméně šest lidí zahynulo buď přímo v srážkách mezi policií a demonstranty, nebo zemřelo na následky zranění a podchlazení. Kyjevanům v boji s mrazem pomáhá i tradiční polévka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev. Po dočasném příměří opět vypukly nepokoje

Ukrajina, Kyjev. Po dočasném příměří opět vypukly nepokoje | Zdroj: Reuters

Ukrajinské nepokoje se vyžádaly další oběti – v nemocnici zemřel kapitán policie, který velel jednotkám před barikádou u budovy vlády. Jeho srdce nevydrželo mrazy.

V nemocnici lékaři nedokázali zachránit aktivistu, kterého policisté polili vodou. Zemřel na zápal plic. Množí se také případy zapalování aut se západoukrajinskými značkami, jen ve čtvrtek jich shořelo sedmnáct.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Kyjevě sleduje Martin Dorazín

V noci se z Majdanu ozývají nejen projevy politiků, ale také vrčení agregátů, které zásobují stovky stanů elektřinou. Z hangárů stoupá dým, protože se v nich topí dřevem. V největší zimě pomáhá i typický ukrajinský boršč.

„Vaříme ukrajinský kozácký boršč podle lidové receptury. Přidáváme do něj zeleninu ze všech oblastí naší země. Chceme tím dát najevo, že bychom všichni měli držet pospolu. A co jiného může Ukrajince spojit než boršč – král naší kuchyně,“ povídá velmistr ve vaření boršče pan Oleh z Černigova.

Tato hustá a vydatná polévka má ovšem hlubší smysl a přiléhavé jméno. „Je to euroboršč. Všichni jsme pro Evropu, ale našeho prezidenta to táhne do Ruska. Naše kuchyně chce být také součástí té evropské, proto vaříme euroboršč,“ říká kuchař Oleh.

„400 litrů boršče pro Ukrajinu a ukrajinskou revoluci,“ zvou profesionálové ve vaření boršče demonstranty, aby přišli ochutnat.

Ukrajince šokoval případ mučení známého aktivisty, únosci ho prý chtěli ukřižovat

Číst článek

Existuje více druhů známé polévky. „Boršč vznikl na Ukrajině, je to naše jídlo, existují i polské a ruské varianty, ale ty jsou jiné,“ seznamuje kuchař s historií tradičního ukrajinského pokrmu.

„Základem našeho boršče jsou zelí, brambory, červená řepa a zásmažka. Můžete přidat maso nebo rybu. Jezdíme po celé Ukrajině a sbíráme receptury. Jsme profesionálové,“ vypráví Oleh.

Nejdůležitějšími přísadami jsou ale prý duše a dobrá aura. Špatnému člověku se prý dobrý boršč nemůže povést.

Martin Dorazín, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme