Ochránci v Praze objevili vzácného netopýra Saviova. Byl vyhublý, museli ho dokrmit

Vzácného netopýra Saviova objevili ochránci v centru Prahy. V Česku byl jeho výskyt zatím doložen pouze na jihu Moravy, v Čechách dosud pozorován nebyl. Netopýr zalétl v prosinci do jedné z kanceláří poblíž Vltavy. Byl vyhublý, ochránci ho proto museli dokrmit. Že se jedná o vzácného netopýra, ochranáři zjistili ve středu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Netopýr upír obecný

Netopýr upír obecný | Foto: Pascual Soriano

Vykrmeného samečka před uložením k zimnímu spánku určila Helena Jahelková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, poznala v něm netopýra Saviova, latinsky Hypsugo savii:

"Netopýr není zraněný, takže na jaře bude vypuštěn spolu s ostatními netopýry.“

Každý netopýr nalezený v zimě potřebuje podle ochranářů pomoc člověka.

"Netopýři jako hmyzožravci nemají v zimě zdroj potravy, tukové zásoby vyčerpané při létání během probuzení ze zimního spánku nemají z čeho doplnit a mohou uhynout naprostým vyčerpáním za několik dnů, v mrazu i během několika hodin," vysvětlila Zieglerová.

Netopýři, které lidé v zimě naleznou na chodníku, na balkoně nebo kteří zaletí do místnosti, bývají silně dehydratovaní a vyhublí. Postarat by se proto o ně měli odborníci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme