Část nalezené Gurlittovy sbírky se vrátila původním majitelům. Obrazy zabavili před 80 lety nacisté

Německo vrátilo potomkům původních židovských majitelů všech 14 obrazů ze sbírky Cornelia Gurlitta, u kterých se podařilo prokázat, že je nacisté ukradli. Uvedla to dnes zmocněnkyně vlády pro kulturu Monika Grüttersová, informovala agentura AFP. V Gurlittově sbírce jsou stovky děl předních světových umělců, které se našly v letech 2012 a 2014 v nemovitostech muže, jehož otec pracoval v nacistickém Německu jako obchodník s uměním.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kresba německého malíře Carla Spitzwega se vrátila potomkům původního majitele Henriho Hinrichsena

Kresba německého malíře Carla Spitzwega se vrátila potomkům původního majitele Henriho Hinrichsena | Zdroj: Reprofoto lostart.de

Kresba německého malíře Carla Spitzwega Das Klavierspiel (Hra na klavír) se v úterý vrátila potomkům původního majitele Henriho Hinrichsena. Na jejich přání převzala dílo aukční síň Christie's. Podle Grüttersové se tím podařilo vrátit dědicům všech 14 uměleckých děl z Gurlittovy sbírky, u kterých se prokázalo, že byly ukradeny nacisty.

Na německém letišti byla v kontejneru nalezena olejomalba surrealisty Tanguyho za 6,5 milionu

Číst článek

Spitzwegovu kresbu zabavili nacisté lipskému hudebnímu nakladateli židovského původu Hinrichsenovi v roce 1939. Už v roce 1940 koupil obrázek Hildebrand Gurlitt, znalec umění, který obchodoval s předměty, jež nacisté zkonfiskovali Židům. V roce 1942 Hinrichsen zahynul ve vyhlazovacím táboře Osvětim.

Uměleckou sbírku, kterou nashromáždil Hildebrand Gurlitt, zdědil jeho syn Cornelis. V letech 2012 a 2014 stovky děl předních světových umělců objevily německé úřady v nemovitostech, které mu patřily. V bytě v Mnichově se našlo téměř 1300 obrazů, grafik a soch. Dalších 250 děl bylo v Gurlittově nemovitosti v Salcburku. Jednalo se například o díla Augusta Renoira, Edvarda Muncha, Vasilije Kandinského, Ernsta Ludwiga Kirchnera nebo Otta Dixe.

Většina děl, u kterých se nepodařilo prokázat, že by je nacisté ukradli obětem holokaustu, byla vrácena zpět Gurlittovi a po jeho smrti v roce 2014 na základě závěti připadla Muzeu umění v Bernu. Pět set děl, u kterých stále není jasný původ, ale zůstává podle agentury AFP v Německu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme