Pokračování První republiky je opět jen nekonečná milostná čalamáda v pěkných kulisách

Vladimír Polívka a Adam Mišík ve třetí řadě seriálu První republika | Zdroj: Česká televize

Zažili zradu, radostná setkání i zlomená srdce. Příběh rodiny Valentů pokračuje v seriálu První republika další sérií, v níž tvůrci na pozadí celosvětové hospodářské krize rozplétají nová kriminální vyšetřování i milostné aférky.

Recenze Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobový seriál České televize začal svárem dvou bratrů o lásku jedné ženy. Zatímco ve skutečnosti utekly teprve čtyři roky od premiéry první epizody, rodina Valentů v První republice zestárla o 12 let. Neštěstí ji ale ani na počátku swingových 30. let nepouští.

Klučičí hrdinové ve filmu Všechno bude ujíždějí před dospělými do světa fantazie a nevinných lží

Číst článek

Jaroslav (Jiří Vyorálek) a Vladimír (Ján Koleník) spolu konečně vycházejí. Tragická smrt jejich milované Kláry (Markéta Pánková) však stále vytváří napětí v rodině. Většina jejích členů se tak i přes Jaroslavovo snažení odmítá vrátit zpět do honosné vily v Podolí.

Vladimír mezitím obnovuje svůj vztah s bývalou manželkou Magdalenou (Veronika Arichteva). Mladá Irena (Katarína Šafaříková) se zase po roce setkává se svou velkou láskou, poručíkem Janem Andrlem (Vladimír Polívka). Její sjednané manželství s podnikatelem von Lippim (Stanislav Majer) to nijak neulehčuje.

Novou postavou, která naruší životy vyšší prvorepublikové třídy, je pak Kilián Tůma (Adam Mišík). Jako boxer u německých Turnerů stojí v centru probíhajícího soupeření se Sokoly, které v populárním sportu tehdejších let zastupuje právě zlomené srdce si hojící Jan.

Pokud se ve výčtu jmen a rodinných příslušností ztrácíte, věřte, že neuděláte chybu, pokud prohlásíte, že daná postava v předchozích sériích udržovala poměr s více nápadníky, měla předtuchy, šla proti vlastní rodině nebo na svou dobu působí až překvapivě moderně emancipovaná.

PRVNÍ REPUBLIKA III

historické drama

ČR, 2018, 13 × 45 min

Režie: Biser A. Arichtev

Scénář: Jan Coufal

Hrají: Jiří Vyorálek, Kristýna Boková, Ján Koleník, Veronika Arichteva, Stanislav Majer, Katarína Šafaříková, Bořek Joura, Brigita Cmuntová, Adam Mišík, Vladimír Polívka a další

Bez hodnocení

Kalhotové kostýmky Veroniky Arichtevy totiž sice podobně jako zbylé návrhy Michaely Horáčkové vypadají neuvěřitelně stylově, chování žen v seriálu ale společenské etiketě počátku 30. let příliš neodpovídá.

Ačkoli je nepochybně příjemné sledovat ženy v čele podniků, které se netají svými progresivními názory, z První republiky to dělá vztahové drama téměř totožné s nekonečnými milostnými čalamádami na konkurenčních stanicích, kde děj bývá nadbytečný. Jen to kvůli výpravě stojí více peněz a místo občasné lékařské praxe se v příběhu čas od času objeví historická reálie.

V případě třetí série jsou to konkrétně už zmíněný fenomén boxu, lihová aféra a postupný nárůst nacionalistických tendencí, na jejichž popředí si uprostřed výpravné telenovely (seriál největší davovou scénu zakusí v pražském Radiopaláci a vrátí se mimo jiné i na barokní zámek Ploskovice, na Cífkův statek v Třebízi nebo do hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích) tvůrci zkusí oblíbený krok zahraničních programů: vyměnit herečku v jedné z titulních rolí.

Třetí řadu seriálu První republika vysílá ČT1 od 7. září každý pátek od 20.00. Všechny epizody budou dostupné také na iVysílání.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme