Nejslavnější román magického realismu získá seriálovou adaptaci. Netflix natočil Sto roků samoty

Seriálový formát už dlouhodobě umožňuje streamovacím platformám zpracovávat náročné knižní adaptace, ať už to byla v minulosti Hra o trůny nebo aktuálně Problém tří těles. Na letošní rok Netflix chystá zpracování slavného románu Sto roků samoty spisovatele a držitele Nobelovy ceny Gabriela Garcíi Márqueze. Před několika dny na něj zveřejnil první upoutávku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minutu a půl dlouhé video nahlíží do tajemného deníku moudrého Melquiadese a městečka Macondo, kde plukovník Aureliano Buendía stojí před popravčí četou. Z upoutávky to vypadá, že Netflix na seriálu nešetřil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

Práva na adaptaci tohoto dosud nezfilmovaného díla získal v roce 2019. Seriál je natočen ve Španělštině přímo v Kolumbii a je výsledkem spolupráce s Márquezovou rodinou. Režie Sto roků samoty se ujali Alex García López a Laura Mora. Přesné datum premiéry zatím neznáme.

Knižní předloha poprvé vyšla v roce 1967 a je nejslavnějším dílem magického realismu. Přeložena byla do více než 40 jazyků, prodalo se jí přes 50 milionů výtisků a u nás vyšla už v roce 1971.

Děj románu sleduje šest generací rodiny Buendiů, kteří se potýkají s osudem v izolovaném fiktivním Macondu.

Postapokalyptický seriál Fallout trhá rekordy. Zajistil i příliv nových fanoušků starším hrám

Číst článek

Jeho předlohou je spisovatelovo rodné kolumbijské město Aracataca. Celý příběh je plný autobiografických prvků, mísí se v něm řada historických událostí s autorovou fantazií. Vyznačuje se tak řadou nadpřirozených událostí a symbolických momentů.

„Díky tomu Arcadio i Amaranta uměli guachersky dřív než španělsky a naučili se pít vývar z ještěrek a jíst pavoučí vajíčka, aniž se o tom Ursula dověděla, protože byla příliš zaměstnána obchodem s karamelovými zvířátky, který se slibně rozvíjel,“ praví vypravěč knihy, kterého kdysi namluvil Jiří Adamíra.

Ten knihu, která má dohromady šest hodin, načetl v roce 1985 pod režijním vedením Aleny Adamcové. Divadelní adaptaci v minulosti uvedlo třeba Pražské divadlo ABC nebo divadlo na Vinohradech v hlavních rolích s Jiřinou Jiráskovou a Miroslavem Moravcem.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme