Postapokalyptický seriál Fallout trhá rekordy. Zajistil i příliv nových fanoušků starším hrám

Streamovací platforma Amazon Prime slaví po dlouhé době velký úspěch. Její sci-fi seriál Fallout trhá rekordy sledovanosti. Stanice tak stejně jako konkurence pochopila, že u diváků v poslední době bodují série natočené podle slavných videoher.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát seriálu Fallout

Plakát seriálu Fallout | Zdroj: Amazon MGM Studios

Fallout herního studia Bethesda poprvé vyšel před 27 lety a hráče přenesl do postapokalyptické budoucnosti roku 2157, kdy část lidstva žije po jaderné válce v obrovských podzemních bunkrech, anglicky vaultech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

Dnes už kultovní videoherní série má za sebou celkem devět hlavních pokračování. Tvůrci seriálu si ale záměrně nevybrali žádnou známou konkrétní linku a vymysleli zcela nové postavy i děj – díky tomu má úspěch také u diváků, kteří hru do teď neznali.

Stejně jako u videoher sázejí filmaři na výraznou „retro atomovou“ stylizaci a černý humor, který částečně ředí bezútěšnost radioaktivitou spálené Země.

Jednou z hlavních hrdinek je naivní Lucy, kterou ztvárnila Ella Purnell. Lucy až do své svatby žila v bezpečí Vaultu 33. Svůj domov ale musí kvůli záchraně svého otce opustit a čeká jí tak tvrdý střet s realitou.

The Last of Us nemá mezi adaptacemi her srovnání. Seriál rozšířil příběh a zároveň je věrný předloze

Číst článek

Tu představuje hlavně postava radiací ošlehaného beznosého pistolníka a lovce odměn Ghúla, kterého hraje uhrančivý Walton Goggins.

Za seriálovou adaptací, u které už Amazon potvrdil druhou sérii, stojí tvůrčí manželská dvojice Jonathan Nolan a Lisa Joy, jež si mix sci-fi a divokého západu vyzkoušela už v úspěšném seriálu stanice HBO Westworld s Anthony Hopkinsem v hlavní roli.

Ke spolupráci na seriálu Fallout si navíc pár přizval vývojáře Bethesdy Todda Howarda. Ten si může s kolegy mnout prsty, protože úspěch seriálu má na hry výrazný dopad. Například prodeje Falloutu 4 z roku 2015 vzrostly o 7500 procent oproti předchozímu týdnu.

Podobný úspěch loni zaznamenal seriál The Last of Us z produkce HBO a na fantasy svět říznutý westernem sází také chystaný film Borderlands podle stejnojmenné videohry, hlavní roli lovkyně odměn v něm bude mít oscarová laureátka Cate Blanchett.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme