Netflixová adaptace Doriana Graye budí vášně. Tvůrci ruší homosexuální linku

Streamovací společnost Netlfix připravuje televizní seriálovou adaptaci klasiky Oscara Wildea Obraz Doriana Graye. Seriál s názvem The Grays stihl vyvolat kritiku kvůli vymazání Wildeovy homoerotické tematiky.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscar Wilde

Oscar Wilde | Foto: Napoleon Sarony | Zdroj: Profimedia

Dílo vznikne v produkci společností Berlanti Productions a Warner Bros. Television a bude variací na Wildeův román z roku 1890. Namísto viktoriánského Londýna se ovšem děj bude odehrávat v současném prostředí kosmetického průmyslu, uvedl server Deadline.

Dalším překvapivým zvratem v seriálu je i výrazná změna týkající se hlavních postav. Z Doriana Graye a Basila Hallwarda budou nově sourozenci Doran a Basil Grayovi. Píše o tom server Euronews.

2:21

Nejslavnější román magického realismu získá seriálovou adaptaci. Netflix natočil Sto roků samoty

Číst článek

Rozrušení fanoušci tak upozorňují na skutečnost, že přetvořením dvou hlavních postav Wildeova románu na sourozence zmizí spousta homoerotických motivů klíčových nejen pro příběh, ale i pro kontext tehdejší doby a Wildovy osobnosti.

Wilde byl irský homosexuální spisovatel 19. století, který se vedle mnoha literárních děl proslavil i tím, že byl kvůli své homosexualitě odsouzen za hrubou neslušnost. Během soudních procesů, které vedly k Wildeovu odsouzení, byl Obraz Doriana Graye předčítán jako důkaz Wildeova morálního charakteru.

V roce 2018 vydalo nakladatelství SP Books originál Wildeova rukopisu románu, který byl původně předložen k vydání v časopise Lippincott's Magazine v roce 1890. Před publikací v následujícím roce bylo ale z románu odstraněno 500 slov. Editor J. M. Stoddart totiž odebral některé části včetně té, v níž Basil přiznává, že nikdy nemiloval ženu a že Doriana uctívá s „romantickým citem“.

Současní čtenáři se obávají, že kvůli opětovnému opomenutí této tematiky se Netflixu nepodaří adaptovat stěžejní historické dílo spadající i do queer literatury. Na tvůrcích tak nyní zůstává rozhodnutí, zda chtějí dodržet požadavky fanoušků i přesnost předlohy, nebo zda budou pokračovat ve svém původním nápadu.

Anna Beljo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme