V Malajsii zakázali letní hit Despacito. Upadl v nemilost kvůli 'obscénnímu' textu

„Chci tě pomalu svlékat polibky“ - a zdaleka nejen to. Letní hit Despacito má kromě neodbytné melodie i text plný sexuální symboliky, a úřadům v Malajsii se to nelíbí. „Obscénní“ píseň vyhnaly ze státních médií, informovala agentura Reuters.

Kuala Lumpur Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodnutí zakázat hraní písně Despacito ve státním rádiu a televizi oznámil ve středu malajsijský ministr komunikace a multimédií Salleh Said Keruak.

„RTM (společnost Radio Televisyen Malaysia, pozn. red.) nebude hrát tuto píseň na žádné ze svých televizních ani rozhlasových stanic, a to s okamžitou platností," uvedl ministr v prohlášení pro Reuters.

'Nevědí, co to znamená'

Zdůraznil přitom, že zákaz se vztahuje pouze na státem vlastněný mediální prostor. Soukromé stanice prý mohou píseň konfrontovat s platným mediálním zákonem a vyhodnotit další osud Despacita samy - ovšem s tím, že znají názor vlády a její důrazné doporučení s ohledem na „kulturní tradice země".

KOMENTÁŘ: Letní hit Despacito je vítězstvím hudebního průmyslu nad internetem

Číst článek

Kamenem úrazu je text písně, který oplývá sexuálními narážkami: interpreti písně Fonsi a Daddy Yankee se netají tím, co by chtěli „pomaličku" (ve španělském originále „despacito") podnikat s přitažlivou dívkou, která zaujala jejich oko. (Celý text ve španělštině i v anglickém překladu si přečtete například zde.)

V kontextu západního kulturního prostoru nejsou slova písně nijak vulgární a spíše jemně naznačují, než aby explicitně popisovala. V konzervativní Malajsii je však „obscénní", a tudíž nepřijatelný - tedy aspoň pro kritiky z řad místní moci. 

„Chápu to jako vážný problém," objasnila mluvčí ženského křídla Malajsijské islámské strany (PAS) důvod, proč Despacito upadla v nemilost. „Tu písničku si zpívají mladí lidé, aniž by věděli, co její text ve skutečnosti znamená."

Záběz z videoklipu k písni Despacito. | Foto: LiusFonziVEVO | Zdroj: Repro YouTube

Útok na uši veřejnosti

Píseň Despacito, společný projekt portorikánského zpěváka Luise Fonsiho a rappera Daddy Yankeeho, pronikla k uším veřejnosti poprvé letos v lednu. Od té doby je atakuje nejen v původní verzi, ale také v remixu s vydatnou pomocí kanadské popstar Justina Biebera a vítězně táhne světem. Mimořádně se jí daří hlavně nyní v létě.

Útokem vzala i hitparády: z prvních příček smetla konkurenty ve 35 zemích a s přibližně 4,6 miliardy přehrání se momentálně pyšní titulem neúspěšnější španělsko-jazyčné popové písně všech dob.

Není to poprvé, kdy se v Malajsii pohoršili kvůli „nepatřičným" plodům západní popkultury, připomíná agentura Reuters. Se zlou se potázaly například některé holywoodské snímky- naposledy Kráska a zvíře, kde se cenzoři ve filmu vypořádali s ošemetným „homosexuálním momentem".

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme