OBRAZEM: Film Vlny má za sebou premiéru ve Varech. Herci se prošli po červeném koberci a uvedli snímek

Film Vlny režiséra Jiřího Mádla měl v pondělí ve 14.00 premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Snímek zobrazuje vzdor a odvahu zaměstnanců Československého rozhlasu v srpnu 1968, kdy zvládli po okupaci ještě několik dní nezávisle vysílat. Snímek ve Velkém sále v hotelu Thermal uvedli hlavní tvůrci a protagonisté.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Mezinárodním filmovém festivalu měl premiéru třetí film režiséra Jiřího Mádla Vlny, který popisuje počínání rozhlasových redaktorů i zvukových techniků, kteří po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 zvládli ještě několik dní nezávisle vysílat. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor z Karlových Varů s režisérem filmu Vlny Jiřím Mádlem, producentkou Monikou Kristlovou a hercem Tomášem Maštalírem

Hlavní role rozhlasového technika se ujal Vojtěch Vodochodský, který se kromě zajištění vysílání musí starat i o svého nezletilého bratra. Ve filmu se Vodochodský objeví třeba vedle Vojtěcha Kotka, Stanislava Majera nebo Taťány Pauhofové. Trojice ztvárnila členy redakce zahraničního života, která se i přes komunistickou cenzuru nebála informace ověřovat a čerpat ze zahraničí.

Snímek pak ukazuje zejména hrdinství všedního dne a to, jak můžou i činy jednotlivců ovlivnit chod dějin. Diváci by tak po promítání měli z kinosálů podle Mádla odejít nadějeplní.

„Měli by odejít s dobrým pocitem toho, že to všechno zvládneme a že, jak se říká ve filmu, v každé historické situaci je možné najít světlo, i když ho nese jen velmi málo lidí,“ uvedl Mádl.

Po pondělní premiéře v Karlových Varech snímek Vlny, jehož koproducentem je i Český rozhlas, vstoupí do kin 15. srpna.

edr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme