Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 11 miliard Kč

Zahraniční obchod i v letošním roce vykazuje výborné výsledky. V lednu skončil přebytkem 11,2 miliard korun. Analytik David Marek ze společnosti Patria k tomu dodává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobilka TPCA v Kolíně

automobilka TPCA v Kolíně | Foto: TPCA

"Vývoj obchodní bilance naplnil naprosto přesně očekávání. Byl dosažen přebytek při poměrně slušné dynamice jak vývozu, tak dovozu. Očekávání naplnila i struktura zahraničního obchodu."

"Zlepšení vývozu dominovaly především automobily, kolínská TPCA jede na plný výkon, daří se i mladoboleslavské Škodovce. Na straně dovozu je potom největší zátěží vysoká cena nerostných paliv, zde se schodek zvýšil na dvojnásobek a v lednu letošního roku dosáhl téměř 12. miliard korun," poznamenal Marek.

Za celý letošní rok ekonomové očekávají, že se přebytek zahraničního obchodu vyšplhá na 60 až 90 miliard korun. Loni skončila bilance prvním přebytkem v historii. Jeho výši dnes ČSÚ mírně snížil o 1,5 miliardy na 40,4 miliardy Kč.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme